Как проект на трима българи стигна до номинация за "Оскар"

Как проект на трима българи стигна до номинация за

ъсометражният анимационен филм "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, Георги Господинов и Никола Груев–Котарашки стигна до номинация за наградите "Оскар". В поредицата "Красив ум" Вяра Деянова ни срещна с аниматора Теодор Ушев, който няколко дни по-късно стана първият българин, номиниран официално за Оскар. За историята му разказват в предаването "120 минути" по bTV.

Преди седмица той каза, че не се вълнува толкова много от това дали ще бъде сред финалните пет номинирани и за него статуетката Оскар няма особено голямо значение. Дали това е така обаче, когато стана ясна неговата категорична номинация?

В появата на късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша" важна роля имат още двама българи - писателят Георги Господинов, написал едноименния разказ, и музикантът Никола Груев - Котарашки, автор на музиката. Как трима българи стигнаха до „Кодак тиатър” в един проект, продуциран от Канада?

Теодор Ушев сподели, че е мислел, че е подготвен, но се оказало, че не е:

„В момента, в който обявиха името на филма, имам тотална загуба на съзнание, сигурно съм припаднал, защото ми се губят след това всички останали номинации. Когато ми се просветли малко започнах да плача, след това да се смея, след това пак да плача, беше някакъв шок, всички емоции ми се стовариха наведнъж”.

Режисьорът беше категоричен, че няма да мисли за реч, това е неговият стил и винаги, когато получи награда, импровизира.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG