ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ ФЕСТИВАЛ НА КОЛЕДАРСКИТЕ ГРУПИ ОТ ОБЩИНА СИЛИСТРА "СТАНИ НИНЕ, ГОСПОДИНЕ" СИЛИСТРА, 2018 Г.

ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ ФЕСТИВАЛ НА КОЛЕДАРСКИТЕ ГРУПИ ОТ ОБЩИНА СИЛИСТРА

Фестивалът на коледарските групи "Стани нине, господине" се провежда всяка година, дни преди Рождество Христово, под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.
"Вам си пеем, Бога славим!" е насловът на фестивала, който е много популярен сред гражданите и гостите на град Силистра и се радва на голям интерес и публика.
Представители на всички поколения силистренци, особено децата, се докосват до народните традиции и обичаи от нашата фолклорна област и заедно сътворяваме един неповторим фестивал на коледарските групи от Община Силистра.
Тази година, още преди началото на фестивала, на 15 декември от 10 часа, всички участници заедно ще изпеят една от най-популярните в нашата област песен: "Запалил съй зелен синор".
Във фестивала участват коледарски групи от Община Силистра, в две категории :
- обредни групи - изпълняват ритуала "Посрещане на коледари у дома"; - певчески групи - изпълняват 3-4 песни и благословия.
Групите съобразяват своите изпълнения с характерния за региона ни обичай /музикален съпровод, речитатив, персонажи/ и др.
Във фестивала "Стани нине, господине" участват детски състави от учебни заведения и народни читалища. Най-ценното е, че децата от малки се запознават с коледните традиции в нашия край.
И тази година фестивалът ще бъде съпътстван от кулинарна изложба на добруджански ястия, посветена на Бъдни вечер.
Празникът ще се проведе в салона на Община Силистра на 15.12.2018 г. /събота / от 10.00 часа. Фестивалът ще бъде журиран от специалисти -фолклористи и етнографи с председател етнолога д-р Йордан Касабов.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG