Митрополит Йоан: Човек и Бог вървят един към друг

Митрополит Йоан: Човек и Бог вървят един към друг
Става ли българинът по-религиозен и обръща ли повече внимание на духовното - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан сподели своето мнение по въпроса преди Великденските празници пред Actualno.com.

Ваше високопреосвещенство, след половин век атеизъм българинът започна ли искрено да се връща към религията?
Има съществена разлика през последните 30 години от онова, което е било преди това. Но ако трябва да говорим реално, има прекъсване на духовната приемственост десетилетия наред, но и по царско време българската интелигенция не е била в пълнотата си християнска. Тя е била малцинствено християнска. Винаги е имало някакви събития, които препятстват това. Сега има обръщане към християнската църква. Доста млади хора се отвориха, кръстиха се, извършиха тайнството венчание, има свобода в религиозно отношение. Разбира се, сега има много сложни други перипетии, които също отдалечават човек от Бог. Човек запозна да материализира ситуацията, да изхожда от прагматизма си.
 
Не ходим ли на църква, само когато искаме Бог да сбъдне желанията ни?
Когато човек има своята вяра и разбира защо е в Божия дом, той не би имал такъв подход. Проблемът е, че човек може да не отрича съществуването на Бог, но да го поставя в периферията на своя живот. Така че, това малко или много също е проблем. Човек трябва да е умерен оптимист. Трябва да видим съвременните предизвикателства – възпитанието, това, което е на улицата, в медиите. Родителите имат много важна роля за възпитанието на детето. Ролята на българското училище е грандиозна. Но не бива да търсим винаги виновни. Всеки, който си тежи на мястото, има своите отговорности и трябва да ги изпълнява, в това число и в християнския смисъл. Бог по различен начин се докосва до човека. Разбира се, вярата по принцип е път, по който човек и Бог вървят един към друг, но първата крачка винаги прави Бог. Човек трябва да може да усеща Божието присъствие и Божия знак. Трябва да има сетивността да усети това и като го усети да може да го осъзнае и да се променя в областта на вярата.
 
Колко нови църкви ще бъдат осветени тази година във Варненско-Великопреславската митрополия?
Не са малко, има и големи, има и по-малки, но е трудно да кажа броя им.
 
А като ремонти?
Ремонти текат постоянно. Трябва да се оправи покривът на митрополитския катедрален храм, да се завърши „Св. Прокопий“ във Варна. В Шумен има нов храм.
 
А в манастирите? Какво предприемате за манастира в местността Патлейна във Велики Преслав?
В Патлейна трябва да се предприемат някои действия чисто документално по оформянето на проект за ремонт на сградата. Патлейна е едно нещастно място, за съжаление. Това е прекрасно място, но в исторически план са се случили някои неща в ущърб на манастирския живот. Там има една голяма сграда, която е върната на митрополията, благодарение на това, че митрополията е дала доста средства, за да си върне този манастир като собственост. Но това сега е една разбита сграда, която дълги години е била почивна станция.
 
Този имот в момента със статут на манастир ли е?
Той винаги е бил със статут на манастир, не му е променян статутът. Но бил превърнат в почивна станция.
 
Какво ще пожелаете на хората за Великден?
Искам да пожелая на всички да усетят радостта от Христовото възкресение. Това е много важно, уникално събитие, което промени целия свят и е нашата надежда.
 
Интервю на Йорданка Калчева

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG