Пет медала за България от Европейската олимпиада по физика

Пет медала за България от Европейската олимпиада по физика

Между 31 май и 04 юни 2019 г. в Рига, Латвия, се проведе третата по рода си Европейска олимпиада по физика. Български отбор участва от самото начало, а тази година латвийската столица посрещна над 150 ученици от 30 държави. Всеки от петимата наши физици се представи достойно и се прибира с по медал.

 

Българският отбор - 2019 завоюва следните страхотни отличия:

 

     Георги Мирославов Александров, 12 клас, СМГ - златен медал (двукратен от 2019 и 2018)

     Александър Проданов, 9 клас, ППМГ Казанлък - сребърен медал

     Александър Кръстев, 12 МГ Варна - сребърен медал

     Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - бронзов медал

     Иво Петров, 11 клас, СМГ - бронзов медал

 

Ръководител бе гл. ас. Нено Тодоров от ФФ на Софийския университет.

 

Европейска олимпиада по физика е състезание за гимназисти, предназначено да допълни Международната олимпиада по физика (провеждана от 1967 до днес). Концепцията за EuPhO е подобна на реални изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и изобилие от възможности за творчески решения.

 

Състезанието се провежда в два дни. През първия ден в рамките на 5 часа се решава една експериментална задача от три части. Вторият ден продължава с теоретичен кръг, в който се решават три задачи.

 

През 2017 г., на първото издание на EPhO в Естония всеки български състезател се завърна с медал - един сребърен и четири бронозви медала. През юни 2018 г. още пет медала спечелиха физиците в европейската надпревара в Москва - един златен, два сребърни и два бронзови.

 

ngobg.info

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG