РЕМОНТИРАНА БЕ ПАМЕТНАТА ПЛОЧА В СЕЛО РУМЯНЦЕВО, ОБЩИНА ЛУКОВИТ

РЕМОНТИРАНА БЕ ПАМЕТНАТА ПЛОЧА В СЕЛО РУМЯНЦЕВО, ОБЩИНА ЛУКОВИТ

Община Луковит реализира дейности по възстановяване на паметната плоча в село Румянцево.

По предложение на Министерството на отбраната средства за ремонт бяха отпуснати с Постановление №253 от 22.11.2018 г. на Министерски съвет, с което правителството одобри допълнителни разходи за финансово подпомагане на общините за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници.

Паметната плоча с имената на загиналите за Родината във войните (1912-1913 г. и 1915-1918 г.) е поставена на лицевата фасада на читалищната сграда в село Румянцево. Изработена е от бял и черен мрамор. Неин автор и изпълнител е Бело Недков Даков. Плочата е официално открита на 9 май 1937 г. от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Паисий.

Ремонтът бе осъществен в началото на месец юли 2019 г. и включи дейности по почистване и преполиране на плочата, възстановяване на фугировка, изписване на буквите, антикорозионна обработка на болтове, реставрация на кръста за храброст, нанасяне на защитно покритие. Общата стойност на обновяването възлиза на 2 922 лв., от които 2 500 лв. са целеви трансфер от централния бюджет и 422 лв. са от общинския бюджет.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG