Злато, сребро и два бронза спечелиха българските състезатели на Международната олимпиада по химия

Злато, сребро и два бронза спечелиха българските състезатели на Международната олимпиада по химия

Петдесет и първото издание на Международната олимпиада по химия се проведе във Париж от 21 до 30 юли, а България отново бе представлявана от четиримата си най-добри ученици в сферата. Сред конкуренция от 80 други държави от цял свят, Евгени, Камен, Дамян и Михаил надскочиха дори успеха на миналогодишния отбор (през 2018 г. българският национален отбор донесе комплект злато, сребро и бронз). Тази година равносметката е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала!

 

Националният отбор за 2019 г. бе в състав:

  • Евгени Стателов, 12 клас, ЕГ „Пловдив” - златен медал

  • Камен Петров, 12 клас, НПМГ София - сребърен медал

  • Дамян Францов, 11 клас, СМГ  София - бронзов медал

  • Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ София - бронзов медал

Техни ръководители са доц. д-р Донка Николова Ташева и  доц. д-р Пенка Василева Цанова. 

 

Евгени и Камен участваха и на Международната в Прага и Братислава през юли 2018 г., и са, съответно, сребърен и бронзов медалисти.

 

Церемонията по награждаването се проведе в вечерта на 29 юли, и очакваме отбора на родна земя днес. 

 

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“. Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.

 

България и Международната олимпиада по химия (МОХ)

 
МОХ се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г./ngobg.info

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG