За доброволчеството или как малките стъпки променят голямата картина

За доброволчеството или как малките стъпки променят голямата картина

Желанието на човека да помага е универсално – семейство, близки, приятели – всеки го прави. Но когато става дума за помощ към непознати хора и каузи, тогава говорим за една различна нагласа към начина, по който функционира обществото. Едни от радетелите на доброволчеството в България са „TimeHeroes“ – онлайн платформа, която среща каузи и доброволци, така че по най-лесния и бърз начин всеки да може да намери кауза, за която да дари времето си. За тези неща говорим с Ния Кирякова – един от двигателите на TimeHeroes.
 

„Доброволчеството среща хора, които иначе не биха се срещнали в живота си, и ги слага на равна нога в ситуации, които впоследствие могат да ги превърнат в приятели. Мисля, че доброволчеството е уникално в това.“

Според Ния доброволчеството е изключително ценно, защото ни помага да излезем от балоните, в които живеем, и да видим, че има хора, които мислят по различен начин за едни и същи проблеми. Доброволчеството ни помага да спукаме тези балони и да се срещнем.
 

Хората от „TimeHeroes" често са питани какъв е профилът на доброволеца. „Много често ни питат това и аз винаги не мога да отговоря, защото вече от 55 хиляди доброволци знам, че има такива, които са на седем години, но знам, че има и хора, които отдавна са се пенсионирали и въпреки това продължават да даряват времето, a понякога и уменията си. Така че, няма възраст на доброволчеството.“
 

В платформата на „TimeHeroes“ има всякакви каузи. Има такива, в които се включват огромен брой хора, например каузата „Подари ми история“. В нея всеки може да се запише как чете своя любима книга и с тези записи да обогати една база с аудио книги, от която да се възползват незрящите хора в България. В тази инициатива се включват хиляди хора. Други каузи са големи не толкова заради броя на хората, които се включват, а заради ефекта, който успяват да постигнат. Например каузи в малки населени места, които обединяват хора около една обща цел и я постигат.
 

Според Ния понякога в България се чувстваме обезсърчени от едно усещане за безсилие или пък си мислим, че от нас нищо не зависи. „Обаче истината е, че има малки начини, по които всеки от нас може да се движи в посоката, в която иска да види всички ние да се движим.“
 

„TimeHeroes" означава герои на времето. Героите на времето са всички доброволци, които даряват най-ценния си ресурс. „Защото всички имаме 24 часа в денонощието, но това как решаваме да ги разходваме е наш личен избор. Мисля, че бъдещето на България зависи от един здравословен баланс между недоволство и действие.”
 

За хората като Ния бъдещето зависи от това да си даваме сметка, че имаме отговорности за много от нещата, които ни заобикалят. И не просто да отбелязваме с какво не сме съгасни, а да работим за промяната.
 

Научете повече за „TimeHeroes" и за други вдъхновяващи граждански инициативи в YouТube канала на кампанията „Силата е в теб“.

ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG