Дърводобивът продължава без проблем в пет области

Дърводобивът продължава без проблем в пет области

Няма забрана за дърводобив в пет области в страната – Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско, каза доц. д-р Георги Костов, лесовъд и съветник на министъра на земеделието и горите с ресор „Гори“. В останалите зони, поради регистриране на мъртви свине са въведени зони от 200 кв. км, в които всички дейности в гората се забраняват, и това е направено със заповед на министъра от преди 2 седмици, допълни експертът пред БНР.

На другите места има не тотална забрана, а само в определени райони. Най-много са забраните в Северна България – в районите на Русе, Монтана, Силистренско. Зоните са маркирани и в тях не само дърводобивът е забранен, забранено е влизането в тези райони, с изключение на лица, които извършват претърсване за нови случаи на мъртви диви свине, тъй като мъртвите животни са основен източник на зараза, каза лесовъдът. Той уточни, че неотложна дейност може да бъде прибирането на реколтата или пък извозването на добита вече дървесина, която не може да престои 2 месеца, колкото е най-късият срок на заповедта и ще развали качествата си. Подобен случай има в Доспат, където иглолистна дървесина ще залежи. Движението обаче трябва да се случва през контролирани пунктове за цялостна дезинфекция на влизане и на излизане, както на хората, така и на превозните средства и на материалите, които влизат с тях, допълни доц. Костов.

В момента България спазва изцяло правилата, разписани в Европейската пътна карта за борба с Африканската чума по свинете (АЧС). Той уточни, че Областните епизоотични комисии могат да вземат решение за т.нар. „неотложни“ дейности, но дърводобивът не е неотложен в средата на лятото, тъй като ние поне още два-три месеца имаме възможност за събиране на дърва.

Експертът обясни, че в Областните епизоотични комисии участват освен представители на областната администрация по места и директорите на горски стопанства и представители на държавните горски предприятия, които заедно със специалисти от ОДБХ трябва да осигуряват съответните мерки за сигурност, когато се налагат неотложни дейности.

Хората, които искат да разберат къде се намират 200 кв. км зони, могат да посетят интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите, а сигнали за нередности се подават на телефон 112./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG