Четири медала за България от Европейската младежка олимпиада по информатика

Четири медала за България от Европейската младежка олимпиада по информатика

На 28-и август, приключи Европейската младежка олимпиада по информатика, която се проведе от 23 до 28 август 2019 г. в Марибор, Словения. Участваха 90 състезатели от 24 страни. Състезанието е с особен статут за родината ни, тъй като през 2017 г. бе инициирано от България и постави началото на значима практика във всички страни в Европа.

 

Олимпиадата предоставя възможност за подготовка и участие на състезатели до 15.5 - годишна възраст. Третото поредно издание на eJOI донесе поредните страхотни резултати на младите надежди в информатиката, а именно: 3 сребърни и 1 бронзов медали!

 

Резултатите от eJOI 2019 се зачитат и като резултати за Младежката балканиада по информатика (JBOI), тъй като такава няма да се проведе тази година, и според която резултатите са равняват на цели 4 сребърни медала! В нея се състезаваха 38 участници от 10 балкански страни.

 

Тазгодишният национален младежки отбор на European Junior Olympiad in Infrmatics бе в състав:

  • Атанас Димитров, 8 клас, СМГ - сребърен медал
  • Деян Хаджи-Манич, 7 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Благо Гунев, 8 клас, СМГ - сребърен медал
  •  Велислав Гърков, 7 клас,  2 СУ София - бронзов медал

Техни ръководители са проф. Каталина Григорова (РУ „Ангел Кънчев") и Илиян Йорданов (Софийски университет). Българската делегация включваше и инициаторите (с изключение на СООПН) - гл. ас. Бисерка Йовчева (Школа А&Б Шумен), проф. Красимир Манев (президент на eJOI, президент на Международната по информатика 2014-2017) и Елена Маринова (Musala Soft).

 

В първата половина на септември предстои и Балканската олимпиада по информатика в която е предназначена за състезателите в по-горните гимназиални класове, и ще се проведе в Атина, Гърция.

 /ngobg.info

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG