С регистър ще борят мнимите търговци по борсите

С регистър ще борят мнимите търговци по борсите

„По инициатива на заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов сме направили работна група, за да се търсят нормативни решения за решаване на проблема с мнимите търговци по борсите“, сподели пред „Агрозона“ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По данни на експерта много търговци на столичните борси прекарват с бусове плодове и зеленчуци, като имат право на това, тъй като са се регистрирали като земеделски производители, но само прекупуват и продават стоката. Целта на администрацията е да спре тази практика.

„Ще са необходими промени в нормативната база, в определени закони. Трябва да се направи един отделен регистър, за да се знае кой какъв е. Този регистър трябва да включва всички земеделски производители, за да не се допускат такива хора на борсите, да се знае кой какво търгува и къде го търгува и така да бъде поставен под съответния митнически, данъчен и друг контрол. В регистъра ще може да се проверява всеки какво произвежда и дали има право да го продава като производител.“, категоричен е Владимир Иванов.

До края на годината се очаква да бъдат конкретизирани и намеренията на администрацията, като се напишат нужните промени в законодателството.

„ Това е проблем, който изисква постепенни и бавни действия. Ако следваме западноевропейските модели на търговски практики, както са наложени, там до голяма степен самите браншове са въвели такъв тип практики, а тук нямаме браншово представителство. Браншовете сами трябва да си изработят правила, които да гарантират лоялна конкуренция.“, допълни председателят на ДКСБТ./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG