Експерт: Основният враг на здравословния начин на живот е незнанието

Експерт: Основният враг на здравословния начин на живот е незнанието
Здравословният начин на живот все повече навлиза в съвременния свят на човечеството. Срещаме се с Лазар Радков, собственик на спортен клуб. Дълги години той се занимава с изучаване и практикуване на различни методи за здравословен начин на живот. Останало му е и достатъчно свободно време, че да създаде инициативата "Капачки за бъдеще". В интервю за Actualno.com той разказва за тайната на успешната промяна, по отношение на здравето на тялото и духа.

Разкажете малко за себе си - с какво се занимавате и как достигнахте до идеята чрез дейността си да приобщавате все повече хора да водят здравословен начин на живот?
Казвам се Лазар Радков и за последните 11 години заедно с колегите ми от спортния клуб сме помогна на над 4 000 души да подобрят здравето и кондицията си, както и начина по-който се чувстват и изглеждат. А ако нещо ги боли - да спре. И не просто сме им помогнали, а сме ги научили как да се грижат за здравето си и без наша помощ!
 
Каква е тайната на силната воля, която да ни накара да започнем да живеем здравословно?
Не бих казал, че става въпрос за воля, а по-скоро осъзнаване. Т.е. нужно е човек да осъзнае, че се чувства по-добре и животът му е доста по-качествен, когато се движи редовно и се храни малко по-смислено.
 
Кой, според Вас, е най-големият враг на здравословния начин на живот, който не позволява на голяма част от хората да променят навиците си, и защо?
Основният враг е незнанието. Незнание, че тялото ни има нужда от грижа и движение. Незнание, че животът ни може да бъде много по-приятен и пълноценен, и то на цената на изключително малко допълнителни усилия. Незнание, че нито е трудно, нито е сложно. А само няколко прости действия могат да променят живота ни значително. За добро!
 
Кои са трите най-ценни съвета, които трябва да спазваме, за да живеем здравословно?
Да обръщаме внимание и да се грижим за здравето на тялото си. Да се образоваме за храните, тренировките, съня и т.н. .И преди всичко - да опитаме да обръщаме внимание на сигналите на тялото и най-важно - от какво му е зле и разбора се, да взимаме съответните мерки.
 
Как човек може да определи кой спорт е най-подходящ за него?
Изключително лесно! Човек трябва да опита и да си намери това, което му носи най-голямо удоволствие, без да го "пребива" или да вреди на здравето му. Т.е. да намери своя източник на удоволствие, енергия и здраве.
 
Колко е дълъг пътят до достигане на целите на здравословния начин на живот? Едва 12% от руснаците живеят здравословно Едва 12% от руснаците живеят здравословно Делът на руснаците, водещи здравословен начин на живот, е 12%, по данни на Росстат, съобщава БГНЕС. Най-много такива граждани живеят в... Прочети повече Ъммм... не см сигурен, че е коректно да ги наречем "цели". Това са по-скоро процеси. Т.е. наречения "здравословен начин на живот" е комбинация от действия, чиято основна цел е да ни помогнат да повишим качеството на всички аспекти от живота си цялостно.
 
Има ли връзка между здравословния начин на живот и доброто настроение и защо?
Разбира се, че има! Когато сме болни, недоспали и преуморени, обикновено не сме най-приятната компания на света. Когато обаче сме в добро здраве, наспали сме се и сме в добра кондиция - буквално светим и приличаме хората от електрическа крушка, нощни пеперуди :).
 
Коя е първата стъпка, с която можем да започнем промяната, и зависили нашият здравословен начин на живот от общото ни физическо и психическо състояние? Първата стъпка винаги е да решим, че не искаме повече да се "чувствам на парцал", да нямаме енергия и разни неща регулярно да ни болят. Решим ли, че ни е писнало да ни е зле, единствения път за нас остава да потърсим начин да променим това. Лекар: Българинът не се храни здравословно поради липса на средства Лекар: Българинът не се храни здравословно поради липса на средства Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти, инфаркти. Основната причина за неправилното ... Прочети повече
 
Какво бихте казали на хората, които смятат, че здравословният начин на живот е само лишения и ограничения?
Бих им казал, че за да живеят по-добре и да имат повече енергия, не трябва да се "филмират", да претеглят яденето, с което се хранят, да смятат калории и да се плашат от "нездравословните храни", понеже такива не съществуват. Има единствено лоши навици и прекаляване с количества. Всичко останало е въпрос на разумен подход, който за всеки е различен, но базовите навици са общи за всички.
 
Защо е добре да живеем здравословно, какво е посланието на този начин на живот и как той се отразява на физиката и психиката ни?
А защо е важно да сме в добро здраве и да имаме много енергия? Когато сме в добра кондиция, това влияе благотворно и на психиката. Когато не сме в добра кондиция - не ни се отразява добре. Елементарно е. Въпросът, който в даден момент всеки един от нас трябва да си зададе е: Искам ли да се чувствам добре в тялото си и да имам повече енергия? И искам ли да живея по-пълноценно? Вече има отправна точка, от която да търсим начина! Успех!", каза в заключение Лазар Радков./actualno.com

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG