ЕК открехва границите за сезонните работници от земеделието

ЕК открехва границите за сезонните работници от земеделието

Европейската комисия разработи нови практически съвети, за да се гарантира, че мобилните работници в рамките на ЕС, и по-специално онези, които упражняват критични професии в борбата с пандемията от коронавируса, могат да стигнат до своето работно място. Това включва работещите в секторите на здравеопазването и храните, както и на други основни услуги, като грижите за деца, грижите за възрастни хора и служителите, които са от критично значение за предоставянето на комунални услуги, без обаче да се ограничава до тях.

 

Специални процедури за лесно преминаване на границите

Сезонните работници в селското стопанство също са акцент на днешното съобщение. Препоръчва се държавите членки да обменят информация относно различните си нужди на техническо равнище и да въведат специални процедури за гарантиране на безпрепятственото преминаване на такива работници, за да се отговори на породения от кризата недостиг на работна ръка. При определени обстоятелства сезонните работници в селското стопанство изпълняват критични функции за събирането на реколтата, посевните дейности и отглеждането на посевите. В такава ситуация държавите членки следва да третират тези лица като работници от критично значение и да уведомяват работодателите, че е необходимо да осигуряват подходяща защита на здравето и безопасността, препоръчват от ЕК.

Без разпространение на пандемията

«Хиляди жени и мъже, които работят усилено за нашата сигурност и здраве и за да имаме храна на масата си, трябва да прекосяват границите на ЕС, за да отидат на работа. Наша колективна отговорност е да гарантираме те да не срещат спънки при движението си, като същевременно вземем всички възможни предпазни мерки за избягване на по-нататъшно разпространение на пандемията», казва еврокомисарят Никола Шмит, който отговаря за работните места и социалните права.

Кои работници упражняват критични професии: Това са приложните специалисти в областта на здравеопазването, персоналът, грижещ се за деца и стари хора, учените в сектори, свързани със здравеопазването, хората, необходими за инсталиране на медицински изделия от критично значение, пожарникарите и полицейските служители, транспортните работници, както и лицата, работещи в сектора на храните./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG