Боядисайте яйцата с полезни съставки

Боядисайте яйцата с полезни съставки

Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота сутринта. Тази традиция се повтаря във всеки дом и често се използва купена от магазина багра. И дори в състава на боите от магазина да влизат натурални съставки (куркумин, хлорофил и др.), често не всеки е убеден доколко е безопасен съставът им. Ако искате да използвате наистина природни бои, то можете да последвате нашия пример. За продукти, които можете да прилагате като оцветители, можете да разчитате на различни плодове, зеленчуци и подправки. Всичко това можете да намерите в хладилниика или пък в мазето.

В миналото най-често яйцата са се боядисвали с лукови люспи. Този екологичен метод на обагряне може да достави на цялото ви семейство приятни минути на занимания. Работата не е сложна, процесът е безопасен, за разлика от промишлените бои, които често боядисват не само черупката, но и белтъка. За да боядисате яйца с лукови люспи и да получите наситен цвят, трябва да следвате определени инструкции.

Необходимо е да разполагате с достатъчно количество обелки от лук, сол, можете да добавите и сух ориз, листа магданоз и олио. Естествено, трябва да имате и яйца.

Яйцата трябва да са със стайна температура, затова преди боядисването те трябва да престоят поне час в стаята. Внимателно ги измийте. Ако искате да получите мраморни яйца, взимайте с бяла черупка, а ако искате баграта да е наситена – с тъмна.

Сложете няколко шепи лукови люспи в тенджера с обем 3-5 литра. Залейте с вода така, че тенджерата да е непълна. Поставете на огъня. Варете люспи на бавен огън около 50 минути. Изключете котлона и охладете отварата до стайна температура.

Прецедете добре, за да няма люспи. Поставете измитите яйца в отварата. За да не се спукат по време на варенето, сложете около 2 ч.л. сол. Доведете до кипене, след което намалете огъня и варете 15 минути. Важно е отварата да покрива напълно яйцата, като от време на време е добре да ги завъртате. Ако яйцата стоят в луковата отвара 30-60 секунди, те ще станат бежово-златисти; 2-3 минути – тъмнооранжеви; ако ги варите 5-7 минути, те ще станат червено-кафяви. За да блестят, намажете ги след това с растително олио./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG