Рибарският сектор получава 16 млн. лв. за справяне с последствията от COVID-19

Рибарският сектор получава 16 млн. лв. за справяне с последствията от COVID-19

16 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) за справяне с последствията от коронавируса. Това съобщи на брифинг земеделският министър Десислава Танева. Подкрепата е разпределена в три мерки – Мярка 1.9 за временно преустановявавне на риболовната дейност Мярка 2.6 за подкрепата за сектора на аквакултурите при временно спиране или намаляване на производството и  Мярка 5.4 – преработване на продуктите от риболов и аквакултури. Сумата е част от общия бюджет на ПМДР и ще се отпусне както следва По мярка 1.9 – 2,39 млн. лв., по мярка 2.6 – 10,5 млн. и 3.5 млн. лв. за мярка 5.4. Максималната помощ ще е до 80 хил. лв.

Помощта е съгласувана предварително с бранша и ще се предоставя само на операторите, които са декларирали легално дейността си. Това ще бъде първата мярка, която ще подпомогне собствениците на риболовни кораби, коментира Емил Милев, председател на сдружение Черноморски изгрев. „Всяка една помощ за нас е добре дошла. Имаме добра комуникация С МЗХГ.

От своя страна Йордан Господинов, председател на „БГ ФИШ“ коментира, че в последните 2 месеца има непрекъснат диалог с експертите на МЗХГ. „И трите мерки, които се предлагат ще удовлетворят хората от сектор рибарство. Секторът е много добър, развива се през последните години и дава перспектива за много специалисти и експерти, хиляди са заети в аквакултурата“.

Той коментира и споразумението на държавата с браншовите организации. „В момента всички наши фирми получават ежедневно обаждания от веригите за да започнат да продават. Вратата е отворена и се вижда много българска риба, която влиза във веригите“.

Ташо Пашов от Националната асоциация на рибопроизводителите пък каза, че промяната в оперативната програма е необходима стъпка за омекотяване ефекта на COVID-19. “Нашата продукция се отглежда  2-3 години и в момента когато трябваше да я предложим на пазара настъпи епидемията. Тръгнали сме в правилна посока, мислим еднакво“.

От 25 март до началото на май – в риболовната дейност има спад от 35% от излезлите кораби за лов до 70% в декларираните количества риба, съобщи министър Десислава Танева. За този месец спадът е 30%. По отношение на операторите и в аквакултурите и преработката 100% от регистрираните оператори могат да се възползват от тази помощ. За корабите обаче ще е необходимо да имат поне 120 дни декларирани на море за последните 2 години./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG