СВЕТИ ДУХ – ПРАЗНИК НА ДУХА В СЛИВНИЦА

 СВЕТИ ДУХ – ПРАЗНИК НА ДУХА В СЛИВНИЦА

Празнуваше с. Пищане. Празнуваха приятелите и близките на приятелите и познатите на приятелите. Не е шега. Насядаха съселяни и селяни от други села и градски хора.
„Пуснах съобщение във Фейсбук да заповяда, който иска” - казва Малин Цанков, родом от селото и инициатор на празника. „Моята фамилия построи параклиса за здраве. За приятелите.” – казва още той.
Курбанът на празника Свети дух води началото си от 2008 г. Тогава го осветил поп Сандо от с. Габер, а днес отец Иван от с. Драготинци, и така девет години до днес. Уханната и вкусна агнешка гозба и боб чорбата бяха напълнили два големи казана, готови да посрещнат и стотина гърла. Съпругата на Малин - Светлана, децата им Нина и Христо и снахата Вероника сложиха пред всеки по много. Яжте, имаме и да повторим и да потретим, смее се Малин. Внуците весело газят маточината, а златистата погача се канеше да се търкулне по стръмното, като в приказката. Но не би. Изгълтахме и нея.
От километър ехото пращаше наздравиците до късно, поздравите, веселбата, но и друго. Като че ли смях, който те прегръща приятелски и не дава да си тръгнеш. Особена работа. Нещо като единение, приятелство, дух.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG