Зърнен пазар: Цените на пшеницата скачат до 5-месечен връх

Зърнен пазар: Цените на пшеницата скачат до 5-месечен връх

Цените на пшеницата се повишиха рязко в световен мащаб, като в Европа се намират малко под 195 евро за тон и по този начин са достигнали до петмесечен връх.

Цените на пшеницата също нараснаха рязко на всички важни пазари за износ . На Черно море цените се повишиха миналата седмица с 9 евро и така почти достигнаха високото европейско ниво. Експортните цени за царевица и ечемик също се повишиха рязко – макар и не толкова силно, колкото за пшеницата.

Причините за силното движение са очевидни- от една страна, то е резултат от високо търсене за  внос на китайците, а от друга страна, това е износът на руска пшеница, който е на рекордно ниво от август. Въпреки огромната руска реколта, до пристанищата за износ обаче не могат да се транспортират толкова големи количества, колкото иска пазарът.

Една от причините за руския бум на износа със сигурност е провалът на европейците, особено на Франция като износители и произтичащите от това проблеми с доставките за някои традиционни френски клиенти като Алжир и други северноафрикански страни.

В последната покана за търг за най-големия вносител на пшеница в света Египет, Русия отново спечели най-голямата оферта, а донякъде изненадващо Полша също спечели макар и по-малка сума. Във всеки случай тази година поляците вече са продали почти два пъти повече пшеница на трети страни от Германия – обикновено най-големият европейски износител заедно с Франция и Румъния.

В края на миналата седмица руските експортни цени за черноморското пристанище FOB бяха 228 щатски долара за тон, 9 долара по-високи от предходната седмица. Във френското пристанище за износ Руан пшеницата беше натоварена едновременно за 229 USD за тон, което е с 1 USD по-скъпо от предходната седмица. Пшеницата е най-скъпа в САЩ. Там тя беше продадена в Чикаго за 247 USD, почти 20 USD по-скъпо, отколкото в Русия или Европа.

В края на миналата седмица износните цени на ечемика в Черно море бяха 188 USD за тон, което е увеличение от 4 USD в сравнение с предходната седмица, докато френското износно пристанище Руан искаше 208 USD за тон – 2 USD повече от предходната седмица и 20 USD отколкото в Русия.

Новините от Украйна също имат подкрепящ цената ефект: Нощните студове, настъпили миналата седмица в централна, северна и източна Украйна, могат да създадат значителни проблеми за зимните култури, които току-що са започнали да се засяват за реколтата през 2021 г., съобщи украинската метеорологична служба миналия четвъртък.

В момента Украйна е изправена пред най-лошите метеорологични условия за зимни култури от поне 10 години поради силна суша в по-голямата част от страната, съобщава Министерството на земеделието. „Всичко това има много негативен ефект върху хода на сеитбената кампания. Оптималното време за сеитба току-що е дошло. Тъй като обаче в почвата няма влага, сеитбата в момента е безсмислена“, съобщава анализаторската фирма APK-Inform./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG