Споделете добри практики на платформата за насърчаване на гражданското участие ,,Умно гражданство”

	 Споделете добри практики на платформата за насърчаване на гражданското участие ,,Умно гражданство”
Сдружение „МИГ Дългопол-Смядово“ изпълнява Проект № BG05SFOP001-2.009-0124 „Умно гражданство“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Главната цел на проекта е изграждане и създаване на предпоставки за партньорско отношение между местните власти, гражданите и бизнеса чрез създаването на иновативен за територията на МИГ „Дългопол-Смядово" подход, а именно създаването на електронна платформа за насърчаване на гражданското участие „Умно гражданство”, която е достъпна на адрес https://social.acstre.com/
Платформата дава възможност за: Регистрация на геореферирани неспешни сигнали; Посочване на проблеми; Регистрация на предложения и идеи; Обществено обсъждане на важни за гражданите проблеми; Провеждане на анкети (гласуване) на актуални за обществото проблеми;
Една от интересните функционалности на платформата е портал „Кмете, виж!“ и мобилно приложение за лесно докладване на неспешни сигнали от различно естество към общинските администрации. Например – дупка в асфалта, счупена катерушка, разпиляни отпадъци, неправилно паркиран автомобил.
Докладването се извършва през уеб (https://kmetevij.com) и/или мобилно приложение, което позволява гражданите да направят снимки и да дадат кратко описание. Специално за проекта „Smart citizenship” – умно гражданство системата е интегрирана със АИС на община Дългопол и е свързана със системата за документооборота на община Смядово посредством национална система за обмен на документи.
По проекта се извършиха и проучвания и изследвания, свързани с подобряване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство.
Основните изводи и препоръки към двете администрации са обобщени в доклади, които са на разположение на сайта на МИГ http://mig-dalgopol-smiadovo.com/opdu и на сайта на иновативната платформа https://social.acstre.com/section-33-dokumenti_za_proeka.html
 
В момента се провежда информационна кампания по населените места.
 
Споделете добри практики на платформата с цел  засилване на интереса на гражданите за вземане на участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на местно ниво.

 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG