Почивка по преме на ковид- мисията възможна

Почивка по преме на ковид- мисията възможна
...казва Милена Антова, магистър по Икономика. От 12 години е Генерален мениджър на Emirates Apart Residence и верига хотели Гранд хотел Банско и Гранд хотел Свети Влас. Менажира екип от над 250 човека.
 
Госпожо Антова, зимният сезон в Банско е към своя край, каква е вашата равносметка?
Предвид пандемията в световен мащаб, реалистично погледнато отчитам сезона като добър. Разбира се не може да се сравни със сезон 2019/2020г., но в условията на пандемия, можем да приемем сезона за задоволителен. От началото на пандемията от Ковид-19, туристическият бранш разчита основно на българските туристи. На нас допълнително ни помогна и това, че имаме голяма мрежа от клубни членове на фитнес веригата ни „Pulse Fitness&Spa“, които се ползват със специални отстъпки, както и редовните гости на Grand Hotels Clubs.
 
Разминават ли се очакванията ви в началото и края на сезона?
В началото на сезона всички се надявахме на по-малко рестрикции и повече облекчения за чуждестранните туристи. През януари стартирахме много добре с множество резервации, но след въвеждането на новите мерки регистрирахме силен спад при чуждестранния поток. Получиха се сериозни разминавания между очакванията ни за чуждестранните туристи в началото и резултатите в края на сезона. Общият спад на туристите е над 40% спрямо предния сезон. По отношение на международните туристи там спадът надхвърля 80%.
 
В средата на април сме, подходящи ли са все още условията за зимни спортове?
В момента има много натрупал нов сняг и условията за зимни спортове са перфектни. Все още можете да се насладите на една пълноценна ски почивка. Всички съоръжения работят, пистите се обработват ежедневно, а след 11 април ще бъдат обработвани по график. Въпреки Ковид-19 можем да подарим на децата една приятна ски ваканция. Надяваме се, че любителите на зимните спортове ще се възползват от последната възможност за този сезон и ще изберат „Гранд хотел Банско“ за своята приятна почивка.
 
Какво планирате за предстоящите майски празници?
Разработили сме нова концепция за пролетно-летния сезон под мотото: „Нов сезон, нови емоции!“ Желанието ни е да осигурим на своите гости разнообразни преживявания с много настроение. След тази тежка година на няколко локдауна хората имат нужда не просто от почивка, а от такава, която ще ги тонизира и енергизира. Подготвили сме пролетни оферти, които включват разнообразни активности за малки и големи. При нас грижата за щастието на децата не се ограничава само с аниматори и стаи за игра. Залагаме на специално подготвена програма за тях, включваща детски великденски работилници, състезания и конкурси. Подготвяме още много други изненади подходящи за всякакви възрасти. Една от тях е боядисването на най-голямото великденско яйце, но подробностите за сега ще ги запазя в тайна. Нашата цел е да превърнем в празник всеки ден от престоя на нашите гости когато и да е през годината. Стремим се нашите оферти винаги да съдържат безплатни различни активности – от занимателни игри и състезания за най-малките, през преходи в планината, пикник и турнири, до богат набор от релакс и СПА пакети.
 
В Гранд хотел Банско е заснет новия сезон от сериала „Ол инклузив“ разкажете как бяхте избрани?
Голям фен съм на сериала. Бях истински щастлива когато разбрах, че има възможност новият сезон да бъде заснет в „Гранд хотел Банско“. Създателите на сериала имаха определени изисквания и очаквания, които нашият хотел покриваше. Те търсиха хотел, който разполага с голяма база, включваща богат набор от услуги и дейности със съпътстващата инфраструктура. Всъщност това беше една наистина положителна емоция за целия ни екип, която ни беше необходима в точния момент - когато преминавахме през първия локдаун, а неяснотите и въпросите с всеки ден ставаха повече и повече. Тогава еуфорията и преживяванията, които имахме около заснемането на сериите ни помогнаха да запазим усмивките си.
 
Изхождайки от заглавието на сериала какво е Вашето мнение за „ол инклузив“ туризма, предвид това, че държави горещи привърженици на тази концепция като Турция имат намерения да я преразгледат?
Смятам, че „ол инклузив“ концепцията е и ще бъде популярна и за в бъдеще. Вследствие на коронакризата дори мога да предположа, че намеренията тя да бъде заменена с друга ще бъдат отложени във времето. „Ол инклузив“ доказано е предпочитан за семейния клиент на средна възраст. Можем да наблюдаваме съкращаване на част от включените услуги и удобства заради ограниченията от пандемията, но тя ще продължи да бъде по-предпочитана от клиентите като цяло. Не само защото е най-безгрижния начин един гост да прекара своята почивка, но и защото включва в себе си всичко необходимо за пълноценна почивка.
 
Хотелиерската асоциация поиска държавата да осигури компенсации за вашия бизнес. Какви трябва да бъдат?
Ние подкрепяме позицията на БХРА свързана с политиките и наложените ограничения над туристическия сектор, който видно за всички пострада най-тежко. Надяваме се общините да ни подкрепят като намалят местните данъци и такси за хотелите. Така поставени нещата е ясно, че туристи няма да има или ще са под санитарния минимум за покриване на нашите разходи за персонал, поддръжка и др. Това ни се случва за трети път от началото на пандемията. Бих искала да отбележа, че когато заведенията бяха отворени единствено за гостите на хотелите не бе отчетено увеличение на случаите на заразени с COVID-19. Това е ясен показател, че българските хотели имат капацитета да спазват всички мерки за хигиена и сигурност.
 
Какво мислите за мярката 80/20 или другите мерки сред които възтановяване на бизнеса?
Мярката функционира за неработещ бизнес и ние не можем да се възползваме. Тя помага за задържането на персонала. Тази мярка ще е по-ефективна в условията на нормален туристически сезон, когато има приходи. Тогава държавната помощ ще постигне желания резултат, а именно запазване на бизнеси и работни места.
 
Вие управлявате още един хотел на морето – „Гранд хотел Свети Влас“. Какви са очакванията Ви за летния сезон?
При толкова много неясноти за развоя на пандемията ни остава само да се надяваме, че до лятото тя ще стихне и все повече хора ще са преборили вируса или са се ваксинирали. Летният сезон ще бъде изцяло на last minute оферти и записвания. Така ще е у нас и в цяла Европа. Всичко ще бъде много динамично и спрямо налагането на мерки във връзка с разпространението на COVID-19, а ние проявяваме гъвкавост към всяка промяна за да отговаряме на очакванията и потребностите на пазара./ редактор agtualno.com

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG