ЕК пусна интерактивен Демографски атлас

ЕК пусна интерактивен Демографски атлас

Европейската комисия представи „Демографски атлас“ на ЕС – интерактивен онлайн инструмент за визуализиране, наблюдение и предвиждане на демографските промени в Европейския съюз, разработен от Съвместния изследователски център (JRC) на Комисията. Атласът осигурява бърз и лесен достъп до всеобхватен набор от демографски данни и знания, събрани на европейско, национално, регионално и местно равнище.

Той съдържа официални статистически данни и прогнози от Евростат, нови данни с висока пространствена разделителна способност, генерирани от JRC, както и тематични примери, които свързват демографските тенденции с конкретни области на политиката.

Атласът има за цел да подобри разбирането на демографските промени и да предвиди демографската динамика. Той е жив инструмент, който може да бъде адаптиран и разширен за нуждите на различните политики, и може да подпомага разработването на политики, които насърчават социалното сближаване и носят полза на всички граждани на ЕС. Като разбира по-добре демографията на ЕС, Комисията ще може да подобри политиките си.

„Демографският атлас ще подобри разбирането ни за начина, по който настъпват демографските промени. Този новаторски инструмент ще ни помогне да гарантираме, че политиките на ЕС отговарят в по-голяма степен на потребностите на гражданите, за да може никой да не се чувства изоставен. Атласът ще подпомага всички наши инициативи с навременни, солидни и съпоставими демографски данни“, посочи заместник-председателят по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица.

„Демографският атлас е отличен инструмент. Прекрасен пример за използване на висококачествени данни. Мога да си представя много приложения за него, например в класните стаи, за нашите младежи, които ще научат повече за своя регион, за Европа, и ще участват в нейното изграждане“, посочи Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

„Демографският атлас“ е публично достъпен и може да подпомага дейностите в редица области на политиката, включително здравеопазване, заетост, образование, достъп до услуги, както и териториални политики и политики на сближаване./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG