Ето как ще бъдат разпределени 70 млн. лв от актуализирания бюджет

Ето как ще бъдат разпределени 70 млн. лв от актуализирания бюджет

Преди няколко дни стана ясно, че животновъди, растениевъди и пчелари ще получат 70 млн. лв след актуализацията на бюджета по ковид мярката за справяне с последиците от настъпилата криза. Има няколко варианта за разпределение на парите за стопаните.

Първият предвижда стопаните с едни и дребни преживни животни да получат по 55 лв на глава едър добитък и 17 лв за дребните. Общата сума за това разпределение се оценява на над 34,5 млн. лв, тъй като в страната има над 19600 стопанства с подобни животни. За пчеларите по този вариант на разпределение се предвиждат по 7 лв на пчелно семейство, което прави над 4,8 млн. лв.

Секторът на плодовете и зеленчуците по основната ставка за подпомагане стопаните да получат по 590 лв на ха, за краставици, корнишони, домати и патладжан – 1200 лв на ха, за отглеждащите лук и чесън пък е 620 лв на ха, а за моркови, зеле, дини и пъпеши – 330/ха. Ставката за оранжерийни зеленчуци на хектар е 3500 лв, а за винени лозя – 180 лв/ха.

При този вариант бюджетът за сектор „Плодове и зеленчуци“ се оценява на близо 29,5 млн. лв., а общата сума достига над 68,8 млн. лв.

При вторият сценарий се предвижда диференциране на отделните животни в сектор „Едри и дребни преживни животни“ – така млечните крави в това число биволи и месодайни крави под селекционен контрол ще получат 70 лв на глава добитък, планинските крави и месодайни юници – 40 лв на глава, овцете и козите под селекционен контрол – 19 лв на глава, а оцвете и козите и преходна национална помощ за овце-майки и кози- майки, обвързани с производството ще бъде 15 лв на глава. При този вариант на разпределение на средствата сумата за сектор „Животновъдство“ се увеличава с над 300 хил. лв.

И тук пчеларите се предвижда да получат по 7 лв на пчелно семейство, а за плодовете и зеленчуците ставките се запазват.

Общата сума на бюджета по тези пера се оценява на над 69,2 млн. лв.

Общото число на стопаните, които се предвижда да получат подпомагане по ковид мярката, се равнява на 49 339 стопанства, но какви ще бъдат окончателните цифри за всеки бранш, тепърва предстои да бъде уточнено./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG