ФАО: Цените на месото правят почивка

ФАО: Цените на месото правят почивка

Цените на хранителните стоки на световния пазар продължават да се покачват, според последния доклад на Индекса на цените на храните на ФАО. Според организацията на ООН има увеличение от 1,2% спрямо август и 32,8% на годишна база. Въпреки това, средните цени на месото на международния пазар взеха почивка след 11 месеца непрекъснато увеличение.
Индексът на цените на месото на ФАО практически не се е променил през септември спрямо предходния месец и е нараснал с 26,3 % на годишна база. Котировките за овче и говеждо месо се повишиха поради тежки условия на предлагане, докато тези за птиче и свинско месо намаляха на фона на големите световни обеми на предлагане на първото и по -ниското търсене на второто в Китай и Европа.

Износът на свинско месо в ЕС се е увеличил с 14% през първата половина на годината, главно поради увеличеното търсене от Китай, Филипините, Виетнам и Чили,  сочи друг анализ. Според последната прогнозана USDA, Китай може да намали вноса на свинско месо с 528 000 тона през 2021 г. в сравнение с 2020 г. Признаците вече са видими, тъй като вносът на месо от Китай е намалял с 9% през август на годишна база и с 14% спрямо предходния месец.
ЕС осигурява 60% от вноса на китайско свинско месо и това означава спад на доставките с 300 000 тона. Вече има големи количества свинско месо в ЕС поради забраната, прилагана на международните пазари за немски продукти от свинско месо, тъй като страната беше засегната от африканска чума по свинете преди година. Свръхпредлагането се изчислява на 260 000 тона, според германския земеделски министър Юлия Клокнер. Експертите на USDA смятат, че по-нататъшното разширяване на износа към некитайски дестинации, главно Филипините и Виетнам, и възстановяването на износа за Великобритания се очаква до голяма степен да компенсира намаляването на износа за Китай.
От 2013 г. ЕС е най -големият износител на свинско месо в света, но е изправен пред засилена конкуренция от Бразилия и САЩ. Доскоро секторът на свинете в ЕС, и по-специално испанският сектор, беше в състояние да надмине останалите доставчици въз основа на неговата надеждност и гъвкавост при задоволяване на заявките на пазара. За да намали зависимостта от китайския пазар, свинският сектор на ЕС търси алтернативи.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG