В мляко, шоколад и вино: Намаляват допустимите норми за олово и кадмий в храните

В мляко, шоколад и вино: Намаляват допустимите норми за олово и кадмий в храните

Два нови регламента на Европейската комисия ще определят допустимите максимални количества на олово и кадмий в храните на пазара, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Според документите нормите, които досега съществуваха, са намалени, като при някой храни нивата вече са двойно по-ниски. Регламент (ЕС) 2021/1317 от 9 август 2021 г за съдържанието на олово в някои храни предвижда максимално допустимо количество на олово в солта (с изключение на солта от солени езера) от 2 mg/kg на 1 mg/kg, при годната за консумация карантия на 0,2 mg/kg за годна за консумация карантия от едър рогат добитък, на 0,15 mg/kg за годна за консумация карантия от свине и на 0,1 mg/kg за годна за консумация карантия от домашни птици.

Максимално допустимите количества на олово за „вино, произведено от грозде“ са свалени от 0,2 mg/kg на 0,1 mg/kg, а максималното допустимо количество за обогатени/ликьорни „вина, произведени от грозде“ е 0,15 mg/kg. Тези количества ще се отнасят за вино, произведено от грозде, набрано след датата на приемането на документа, е записано още в регламента. Документът влиза в сила в края на август т.г.

ЕК се позовава на изследвания, които показват, че оловото може да причини невротоксичност за развиващия се организъм при малки деца и сърдечносъдови проблеми и нефротоксичност при възрастни. Освен това, ЕК цели да подпомогне борбата с измамните практики, като например добавянето на оловен хромат в куркума, следва да се определят максимално допустими количества за подправките.

Регламент (ЕС) 2021/1317 от 9 август 2021 г можете да намерите тук

По отношение на кадмия Регламент (ЕС) 2021/1323 предвижда приемлив седмичен прием за кадмий от 2,5 μg/kg телесно тегло. С цел намаляване на хранителната експозиция на кадмий са определени максимално допустими нива за кадмий в шоколади и някои адаптирани млека за кърмачета.

За шоколад са установени три максимални нива за съдържание на кадмий в зависимост от съдържанието на какао. Най-строги максимални нива са въведени за млечен шоколад, консумиран предимно от деца. Колкото по-тъмен е шоколадът (т.е. с по-високо съдържание на какао), толкова по-високи са разрешените максимални нива за съдържание на кадмий. Кадмият е нормиран и за какао на прах, предназначено за директна консумация. Максимално допустимите нива на кадмий са както следва:

  • млечен шоколад с <30 % обща суха какаова маса: 0,10 mg/kg
  • шоколад с <50 % обща суха какаова маса: 0,30 mg/kg
  • шоколад с ≥50% обща суха какаова маса: 0,80 mg/kg
  • какао на прах, продавано на крайния потребител: 0,60 mg/kg

Европейският съюз внася цялото количество какао и какаови зърна, от които се нуждае. Макар, че европейското население е само 6% от световното, в Европа се консумира половината от световното количество шоколад.

Изследванията показват, че при подгрупи като вегетарианци, деца, пушачи и хора, живеещи в райони с висока степен на замърсяване, е възможно приемливият седмичен прием да бъде надвишен около 2 пъти.

Регламент (ЕС) 2021/1323 от 10 август 2021 г можете да намерите тук

 

agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG