РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ОТПРАЗНУВА СВОЯТА 76-ТА ГОДИШНИНА

 РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ОТПРАЗНУВА СВОЯТА 76-ТА ГОДИШНИНА

Преди дни в Русенския университет беше отбелязана 76-годишнината от неговото основаване, както и 171 години от рождението на патрона му, Ангел Кънчев. Гости на празника бяха кметът на община Русе, г-н Пенчо Милков, Областният управител, г-н Борислав Българинов и неговите заместници, гл. ас. д-р Стефка Караколева и г-н Синан Хебибов.

Празненството започна с поднасяне на венец и цветя на паметника на Ангел Кънчев пред университета. Поради необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки, във фоайето се събраха малък брой представители на академичното ръководство, преподаватели, служители, студенти и докторанти. Всички останали членове на академичната общност и приятели на Русенския университет, бяха направени съпричастни чрез излъчване на живо в YouTube канала на университета. След приветствените слова на г-м Милков и г-н Българинов, ректорът на Русенския университет, Акад. Проф. дтн Христо Белоев, DHC, mult., произнесе академично слово, в което сподели:

„На 12 ноември се обръщаме с думи на признателност към всички Вас – достойните творци на знанието и науката в Русенския университет. Преподавателите, служителите, студентите, докторантите, випускниците на университета са нашият безценен капитал от творческо вдъхновение, респект към богатството на идеите,  критична оценка, толерантност към различията, младост на поривите и духа, неугасваща вяра в тържеството на академичните и човешките ценности."

По случай  Деня на Русенския университет (12 ноември) Ректорското ръководство и Университетската библиотека организираха 21-то издание на традиционната ИЗЛОЖБА на ПЕЧАТНИ и ЕЛЕКТРОННИ ИЗДАНИЯ на преподаватели, докторанти и студенти, която беше открита официално от ректора, Академик Белоев. Тази година изложбата представя общо 150 издания на български и английски език, разделени  в 11 категории. Академик Белоев връчи грамотите на класиралите се на първо място във всяка категория колеги, както и специалната награда на проф. д-р Юлиана Попова и колектив за рекламни материали във връзка с юбилейното честване на 75-годишнината на Русенския университет.

По традиция на този ден, ректорът Академик Белоев връчи дипломите на колеги, защитили научни степени и получили научни длъжности през 2020 и 2021г. Независимо от предизвикателствата и трудностите, през този период 25 преподаватели са защитили ОНС Доктор, а 3-ма са станали Доктори на науките. Академичната длъжност Доцент са получили 9 преподаватели, а професорите на Русенския университет са се увеличили с трима.

Празникът завърши с химна на университета, който по думите на академик Белоев е „нашето съкровено пространство за творчество в образованието и науката".

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG