Основните предизвикателства на пазара на соларна енергетика

 Основните предизвикателства на пазара на соларна енергетика

Инж. Велчев, свидетели сме на бум в търсенето на соларни системи. В кои пазарни сегменти това търсене е най-голямо?

Най-популярни в момента са т.нар. Residential и Commercial сегменти на пазара на соларни системи. Residential е от 2 KW до 30 KW - фотоволтаични системи за собствени нужди. Commercial е от 50 KW до 2 MW - фотоволтаични системи за предприятия, магазини, търговски центрове и др. Utilities е най-големият сегмент - той обхваща мегаватови централи и паркове с цел производство на енергия. Работим с клиенти и от трите сегмента на този пазар.

Търсене има от малки и средни фирми, които се занимават с инсталация и на които им трябват например два конектора и пет панела, фирми с пет инсталации за по 200 KW всяка, както и инвеститори в изграждане на мегаватови централи. На последните съдействаме с доставка на мощности директно от световните производители на инвертори, конструкции и трансформатори. Голям интерес към фотоволтаично оборудване има и от домакинства, които търсят фотоволтаици за покривите на своите апартаменти, къщи, кооперации. За този сегмент през последните две години сме доставили над 1 000 000 елемента - от конектор, през клипс до интегрирани решения за съхранение на енергия.

 

Какви са основните предизвикателства на пазара на соларна енергетика?

Основният проблем е при доставките. Производството и доставките се бавят, което може да доведе до огромно забавяне и дори прекратяване на соларни проекти. Има фирми, чиито поръчки се изпълняват чак след 100-200 дни. Освен това, поради големия интерес към инвестиции в соларни проекти и лавинообразното търсене, на което сме свидетели в момента, има недостиг на инвертори и части за електрониката в световен мащаб. Налага се дори големи фирми да чакат с месеци, докато дойде ред за техните поръчки за чипове.

 

Как се справяте с това предизвикателство?

Ние сме от доста време в енергийния бизнес и организирахме дейността си така, че да нямаме голям проблем с доставките на инвертори. Хората и фирмите, които искат един или няколко компонента за фотоволтаична система да бъдат доставени, разтоварени и изпратени до която и да е точка в България, разчитат на нас. Поддържаме постоянно в складовите си бази в София, Солун и Букурещ над 5000 соларни артикула на производители от първия стълб в соларната енергетика съгласно класацията на Bloomberg New Energy Finance. "АмонРа Енерджи" е логично разширение на дейността на "Централна Енергоремонтна База" ЕАД - предприятие за поддръжка на енергийни мощности със 75-годишна история. При нас работят около 50 специалисти с опит при доставката, организацията и изграждането на фотоволтаични централи както в България, така и в Централна и Западна Европа.

 

Какво ще посъветвате инвеститорите във фотоволтаично оборудване, на какво да обърнат внимание?

Когато избират от кого да закупят соларно оборудване, да обърнат внимание на това какъв е опитът на доставчика в енергетиката, експертизата на екипа, марките соларно оборудване, които предлага, асортиментът на склад - само слънчеви панели и инвертори или например и батерии, горивни клетки, покривни конструкции, елементи за сглобяване, свързване, монтаж. Важно е и какви са гаранциите на оборудването и дали се осигурява техническа поддръжка. Добре е също така първо да се изработи проект, а после да се потърси изпълнител. Когато искаме да си построим вила, първо търсим архитект и проектант, а после строител.

 

Кои марки соларно оборудване внасяте в България? Какви гаранции давате за тях?

Работим с premium марки. При панелите предлагаме Canadian Solar - единствената компания, която присъства на високотехнологичната борса NASDAQ и същевременно е производител на соларни панели, както и с JA SOLAR - производител на най-ефективните клетки за панели до 410 вата. JA SOLAR е във Fortune 500, а продуктите му се използват в 135 държави. От инверторите работим със SunGrow Energy - най-големият производител на инвертори и единствената фирма с т.нар. "зелена зона технически риск" съгласно оценката на фондове и банкови институции за големи индустриални проекти. На SunGrow и на SAJ сме eксклузивен официален сервизен център в България. Предлагаме инвертори и на Growatt - доставчик номер едно за жилищния и търговски сегмент. Гаранциите, които предоставяме при соларните панели са 12 години, а при инверторите - 10 години. Всички инвертори са с дистанционен мониторинг с възможност за управление на енергията спрямо борсовата цена.

 

Осигурявате ли сервиз?

Осигуряваме 24-часов сервиз и посещение на място, плюс сертифицирана поддръжка на всички световни марки инвертори и на повечето фотоволтаични панели. Имаме център за обучение, където показваме на монтажници как да работят с марките инвертори и конструкции.

 

Коe ви отличава от други подобни фирми на пазара?

Най-силната ни страна е, че поддържаме достатъчни количества на склад. Освен това, оказваме необходимата техническа поддръжка за правилна инсталация на една фотоволтаичната система (така че тя да не се разпадне на втората година). Напоследък, за съжаление, се сблъскваме често с некачествено извършени монтажи от други фирми и се налага да коригираме спешно доста грешки. Поради мащаба, с който работим (освен в България, присъстваме в Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора), предлагаме добри цени. Ако човек или фирма се обърне директно към световния производител, ще получи по-висока цена, отколкото при нас, и ще чака незнайно колко за доставка. Ние предоставяме сериозен продукт на възможно най-добрата цена.

 

Визитка:

Инж. Иван Велчев е Директор "Бизнес развитие" на "АмонРа Енерджи" АД и член на член на Борда на директорите от самото начало на създаване на фирмата. Има 18-годишен опит в енергетиката. Преди да постъпи в "АмонРа Енерджи", инж. Велчев консултира проект на стойност 15 млн.евро за слънчеви панели и block chain платформа за търговия с енергия. Започва професионалното си развитие като конструктор в "Идеал Стандарт - Видима". От 2005 до 2013 г. е мениджър проекти в "Солар Енерджи Систем", където разработва енергийни стратегии и ръководи изграждането на енергийни обекти "до ключ", сред които соларна система за манастира Света Гора в Атон; соларни системи на БНР и БНТ; най-големия и успешен общински проект на енергийна общност за биомаса и соларни системи в България - 1.5 MW в община Брацигово; първата фотоволтаична система в България, свързана към ел.мрежа за продажба - в гр. Айтос; най-големия общински проект за соларно отопление на детски градини и детски ясли - за община Димитровград с Енергиен Център Хасково; най-големия ЕСКО проект на Столична община за соларни хибридни системи за топлофикация и др. От 2014 до 2016 г. инж. Велчев е Директор "Бизнес развитие" на Biofuel Ltd., където работи върху изграждането на завод за пелети в Босна (15 t/h), ръководи рехабилитацията на 15 MW ВЕЦ в Русия, разработва стратегии за ESCO програми в България по оперативни програми и национални фондове в редица общини и участва в SDH проекти в Дания и др. /dir.bg

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG