Проф. Николай Овчаров направи разкопки на светилището на Орфей при село Татул

Проф. Николай Овчаров направи разкопки на светилището на Орфей при село Татул

Професор Николай Овчаров и Младен Станев от "Асоциация на българите по света" представиха резултатите от участието си в 5-я конгрес по археология на Евразийските степи в Казахстан, който се проведе през октомври.

Ето какво още разказа  проф. Овчаров:

"След дългогодишното прекъсване отново започнаха разкопки на един от знаковите обекти на българската археология - светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско. Както е известно, то бе разкрито през първите години на XXI в. от моя екип. Това е обожествен още в каменно-медната епоха скален масив, чиито връх в късната бронзова епоха е обработен с длета и превърнат в изявен мегалитен паметник.

На най-високото място е изсечен дълбок каменен саркофаг. Изказана е хипотеза, че това е реалния или символичен гроб на легендарния певец и главен тракийски герой Орфей. Основание дават запазени исторически сведения за уникален погребален обичай на царете в Родопите, напълно отличаващ се от могилните гробници на владетелите в равнините.

Те са полагани в пещери или на върха на скали, за да бъдат посредници между боговете и хората. Освен Орфей, така е погребан и загиналия в Троянската война от ръцете на Одисей цар Резос.Проф. Овчаров заяви, че 90 процента е сигурен, че църква ще бъде открита./dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG