Фондация „Астика" връчи приза „Доброволец на годината“

Фондация „Астика

Поетесата и писателка Светлана Николова от Харманли получи Националния приз за „Доброволец на годината“ за 2022 на Фондация „Астика" в категорията „Култура – опазване на културното наследство“. Отличието й е връчено за дългогодишните й усилия и безвъзмездна работа за спасяването на символа на южното градче „Изворът на белоногата“.

 „Наградата приемам и споделям с всички, добри хора, които правят добрини! Те са малките големи герои у нас, за които четем всеки ден в социалните мрежи, по вестниците или гледаме по телевизията. Приемам я като огромна чест, но наистина от сърце я споделям с всеки, който е засадил поне едно дърво, подал е ръка на някой в нужда или е направил добро, с което е увлякъл някого да прави добро!“, сподели по повод отличието Светлана Николова.

За себе си разказва, че се връща с два куфара през 2006 г. от чужбина за да гледа ослепялата си баба, която я е отгледала и е  била нейна опора и пример. Когато тя си отива от този свят, Светлана решава многократно, че отново ще затвори някъде по широкия свят за да се реализира…. Но всеки път, когато решава, че тази врата ще се отвори и да направи крачката да тръгне, нещо се случва! „Съдбата ме шамаросва и ме връща на мястото ми – родното Харманли! Може би има нещо, заради, което да остана в градчето. Борбата ми за този символ през 2017  г. с 3 шестокласнички от Клуба  по журналистика към местно читалище, започнахме да пишем и ги заведох на „Извора на белоногата“… Казахме си, че ако не можем да спрем руините – можем да направим нещо за паметта. Така се започна с едни писма до различни институции, които се надпреварваха да отговаря, че нищо не може да се направи за извора, защото той е ничий“, разказва за началото на борбата за спасяването му поетесата.
Така с многогодишно настояване и с безброй писма, с невъзможност да се разбере, защо няколко подписа с печат не могат да спасят символа…, като решат чия собственост е, защото няма акт за собственост И не може да кандидатства по проекти за благоустрояване…. В крайна сметка дългогодишните усилия водят до раждането на филм-приложение  за този национален символ, а той вече има свой статут, според който община Харманли може да кандидатства за благоустрояването му. А и вековният ясен, под който Дядо Славейков чува за първи път преданието за Гергана и Никола е вписан като вековно дърво в регистрите на Министерството на околната среда и водите и днес се бори за любимо дърво на България в Националния конкурс „Дърво с корен“ за 2022 г. И ако победи ще се бори за „Европейско дърво на 2022 г.“, припомни Светлана Николова.
Но за нея като доброволец мисията продължава – всичко, което е научила, издирила, съхранила като истории, личности и написано за Извора на белоногата, тя ще разказва и показва на децата и хората на България, за да съхраним паметта си за миналото ни, бита, народната и духовната ни култура…/ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG