ТЪРСИ

49 000 лв. за различни изяви в богатия културен календар на Община Полски Тръмбеш

49 000 лв. за различни изяви в богатия културен календар на Община Полски Тръмбеш

49 000 лева ще се харчат за различни прояви в общината през тази година, сочи одобреният от съветниците културен календар. 41 000 лева от сумата е за събитията по кметства и в общинския център. 7900 лева е гласуваната сума за различни участия на художествени колективи в общински, областни и национални конкурси. Традиционно събитията са от януари до ноември. Започват със зимните празници край огнището и завършват с Деня на народния будител.

Сред по-значимите събития и тази година ще е програмата „Пролет край Янтра”, която е от март до юни. Организатори са общината, читалища, училища и клубове на пенсионера. Програмата обхваща фолклорните традиции, свързани с пролетните обичаи, и много срещи с ръководители на самодейни колективи в общината. За този празник са гласувани 1000 лева. Националният събор надпяване „Авлига пее” е предвиден в календара за 1 и 2 юли. За националния празник в памет на Мита Стойчева са предвидени 5000 лева. С две хиляди повече са отпуснати за празника на Полски Тръмбеш от 1 до 8 септември и за проявите през тази седмица. За феста на чушките, доматите и традиционните храни „Павел фест” в село Павел са предвидени 4000 лева.

Еднакви суми от по 200 лева са записани в културния календар за различните есенни празници по селата като „Ден година храни” в Орловец, „Никой не е по-голям от хляба” и „Тиквени изкушения” в Куцина през октомври и други, почти във всички останали села на общината. Тази година през август и септември ще се честват юбилеи на три читалища – 125 г. от създаването на читалището в Страхилово и 140 г. на читалищата в Раданово и Полски Сеновец, за които са отпуснати по 300 лева. За сборовете на селата ще има по 500 лева. Първият е на Раданово на Спасовден, 2 юни, а последният е на Иванча, в първата седмица на септември.

При необходимост всяка посочена сума в културния календар може да бъде коригирана след одобрение на кмета на общината, което обикновено често се случва по определените поводи.

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG