РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ПАРТНЬОРСТВА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА БЕДСТВИЯ ЗА СИГУРЕН РЕГИОН“ НА РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ПАРТНЬОРСТВА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА БЕДСТВИЯ ЗА СИГУРЕН РЕГИОН“ НА РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

В периода 5 – 7 април 2023 г. във Велико Търново се проведе работна среща по проекта „Партньорства за преодоляване на бедствия за сигурен регион", e-MS код: ROBG-427, финансиран по програма INTERREG VA Румъния-България. Цел на събитието беше да се отчетат постигнатите резултати от партньорите по проекта Окръжен съвет-Гюргево (водещ партньор), Румънски червен кръст-Гюргево, Български червен кръст-Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев". Друга значима цел на форума беше да се съгласуват текстовете на протоколи за сътрудничество, които трябва да бъдат подписани от институциите, имащи компетенции и правомощия за интервенции при наводнения и горски пожари в трансграничната зона Гюргево-Русе.

Екипът на проекта от Русенски университет беше представен от: проф. д-р Генчо Попов-декан на АИФ, доц. д-р Пламен Мънев-заместник-декан на АИФ, доц. д-р Таня Грозева-гл. секретар на университета, г-н Венцислав Димитров-помощник-ректор, доц. д-р Мирослав Михайлов-директор на ЦИКО, доц. Климент Климентов-ръководител-катедра, д-р Николай Ковачев и д-р Борис Костов, преподаватели в специалност „Инженерна екология", Антонина Михайлова-гл. експерт в ЦПО и проф. д-р Юлиана Попова-координатор на проекта за Русенски университет.

В тридневната среща по проекта участниците проведоха оживена и плодотворна дискусия по текстовете на два протокола за сътрудничество: 1/ Партньорство за обучение на деца и младежи за устойчив мениджмънт (реакция, интервенция и превенция) на горски пожари и наводнения в трансграничния регион Гюргево-Русе и 2/ Партньорство за река Дунав. Протоколите ще бъдат официално подписани от ръководителите на институциите, взели участие в събитието, до 15 май 2023 г.

Русенският университет има сериозен принос в изпълнението на проекта „Партньорства за преодоляване на бедствия за сигурен регион" с разработените 11 интелектуални продукта, свързани с анализа на риска от горски пожари и наводнения в трансграничния регион Гюргево-Русе, както и с подготвената методология и учебна програма за краткосрочни обучения по визираната проблематика. Създадената по проекта Лаборатория с Географска информационна система на територията на Аграрно-индустриалния факултет ще функционира като трансграничен оперативен център за идентифициране на зоните, които могат да бъдат поразени от горски пожари и наводнения в целия трансграничен регион.

Ръководството на Русенския университет изразява сърдечна благодарност за приноса на представителите на всички институции, взели участие в събитието във Велико Търново. Преминалата с успех работна среща е още едно свидетелство за силата и потенциала на партньорския диалог в трансграничния регион Гюргево-Русе.

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG