Как да насърчим жените в бизнеса?

 Как да насърчим жените в бизнеса?

Женското предприемачество е ключов фактор за икономически растеж и устойчиво бъдеще и може да увеличи значително приходите на страните в Европа. По оценки на Европейския институт за равенство между половете сътрудничеството в тази област може да доведе до нарастване с до 10% на БВП на глава от населението в икономиките от ЕС. Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса ще бъде поставена по време на Форум на жените предприемачи на 2 юни, организиран от Dir.bg.

Конференцията "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще" ще бъде първото събитие от серия инициативи на българския интернет портал.

"Целта е да отключим този огромен неизползван потенциал. Откриваме дебата и насочваме вниманието към необходимата подкрепа под формата на знания и ресурси за преодоляване на предизвикателствата, които жените предприемачи срещат в днешния икономически пейзаж", посочват организаторите. И допълват:

"Бизнесите, притежавани от жени, са допринесли с милиарди евро за световната икономика и са създали милиони работни места. Въпреки тези успехи, жените трябва да се борят с многобройни предизвикателства като ограничен достъп до финансиране, стереотипи, неравенство, пристрастни гледни точки и социални ограничения. Откритата дискусия по тези въпроси е от съществено значение".

Форумът на жените предприемачи ще събере в София лидери в сферата от най-високо ниво в Европа и България. Сред жените, които ще имат думата от сцената на събитието, е Евелин Регнер, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по правата на жените и равенството на половете, както и бившият български еврокомисар Мария Габриел. Освен тях, във форума ще се включат още редица експерти с принос в женското предприемачество в сферата на бизнеса, институциите и НПО-сектора.

Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са равенството между половете, стереотипите, аргументите за по-сериозната роля на жените в бизнеса и други.

В последните години международните компании заложиха на повишаването на броя на жените в ръководните позиции, което води до по-добро управление и повишена ефективност. Сега е важно тенденцията да продължи и на ниво предприемачи. Активното включване на жените в бизнеса ще увеличи конкурентоспособността и новаторството на компаниите, прогнозират организаторите. Преди това обаче трябва да се преодолеят социалните и културни бариери, които затрудняват жените да стартират и управляват свой собствен бизнес, и да се насърчи диверсификацията в инвестициите и финансирането на женски предприятия.

Събитието получи подкрепа и от организациите, насърчаващи дамското предприемачество в България.

"Управлението на компании, институции, държави е като управлението в семейството - колкото по-балансирана и равнопоставена е позицията на мъжа и жената в него, толкова по-успешно се развива то самото и поколенията, които възпитава. Инициативата на "Дамски Форум" за задължителна квота на жените в управителните съвети на големите компании в България и тази на Dir.bg - за женското предприемачество, са взаимно свързани и имат обща цел - просперитет и експоненциално развитие на българската икономика и социална среда", посочват от Сдружение "Дамски Форум".

Ролята на дамите в устойчивото развитие на бизнеса и нуждата от продължаващ разговор по този въпрос в обществото е категорична и за Съветът на жените в бизнеса в България:

"Статистическите данни в световен мащаб доказват, че там, където има повече разнообразие в управленските бордове, компаниите се справят по-добре, имат по-добра корпоративна култура, по-ясно поставени цели и постигат по-добри бизнес резултати. Затова вече 10 години с помощта, енергията и отделеното време на нашите доброволци, чрез Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България, сме подкрепили над 380 дами в успешното им бизнес развитие и ще продължим да го правим"./dir.bg

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG