Земеделските стопани, получили субсидии, ще ползват данъчно облекчение до 100 000 лева

Земеделските стопани, получили субсидии, ще ползват данъчно облекчение до 100 000 лева

Народните представители в Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание ще гласуват на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Според предложените промени в Закона, физическите лица, регистрирани като земеделски производители, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лева.

Освен това, данъчо задължени лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да намалят данъчната си печалба, реализирана  от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция с размера на получената през годината субсидия, до размера на данъчния финансов резултат преди облагането, но отново с не повече от 100 000 лева.

Данъчното облекчение ще се прилага след постановане на положително решение от ЕК за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи. При условие, че ЕК постанови положително решение до 30 април 2024 г., данъчното облекчение ще може да се приложи и за 2023 г.

Със законодателната инициатива се цели подпомагане на всички земеделски производители с фокус върху малките и средните фермери, които са тежко уязвими заради зависимостта на извършваните от тях дейности от климатичните промени, ковид пандемията, войната в Украйна и нестабилната финансово-икономическа обстановка в европейски и глобален мащаб.

В дългосрочен план очакваният ефект от предлаганите промени е повишаване на конкурентноспособността на българското земеделие на международния баланс.

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG