Зърнените пазари отчитат противоречиво движение на цените

Зърнените пазари отчитат противоречиво движение на цените

Движението в цените на основните зърнени стоки на световните стокови пазари e противоречиво тази седмица, отчитат от Софийската стокова борса. Украйна продава пшеницата с 3 долара по-евтино до 247 долара за тон, както и Русия – с 2 долара по-малко до 245 долара за тон.

В САЩ цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница се покачи с един долар до 252 долара за тон, а тази във Франция остана без промяна и се запази на 229 евро за тон. Цената на царевицата в САЩ се повиши с 1 долар до 265 долара за тон, Франция продава с 5,25 долара по-малко за тон до 213 долара за тон, в Русия търговията е без промяна на ниво 250 долара за тон.

Цената на ечемика се запази без промяна и остана 212 евро за тон във Франция и 240 долара за тон в Русия.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам за поредна седмица се движи надолу със спад от още 10 долара, и вече се котира на 850 долара за тон.

Рафинираната захар с доставка през август, продължава и през тази седмица да държи тренда надолу и поевтиня с 6,90 долара, достигайки до 690,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса котировките за зърно са идентични за последния период. Единствено цената „продава“ на хлебна пшеница с доставка, претърпя спад и от 730 лв. за тон достигна 657 лв. за тон. Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 380 лв. за тон, царевицата се продава на 420 – 430 лв. за тон. Има заявки за продажба на маслодаен слънчоглед от място на 750 лв. за тон, а купувачите не котираха. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са без промяна. Продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лв. за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лв. за тон, както и на олио в бутилки на 2,30 лв. за литър. Предлага се жълт грах на 1200 лв. за тон без ДДС./agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG