Най-умното българче и рекордьор на Менса се научило да чете на 2 години

 Най-умното българче и рекордьор на Менса се научило да чете на 2 години

Иво Кирков е най-младият член на Менса България към март 2023 г., разказа за БТА бащата на детето Георги Кирков. Приет е с максималния възможен резултат - 99-и персентил, обясни гордият родител.

Резултатите от тестовете в Менса се измерват в "персентил", а не в "точки", обясни той. Персентил е новата мерна единица, която няма различни тълкувания. Коефициентът на интелигентност (IQ) може да се мери по различни начини. Един човек може да изкара на даден тест 130 точки и това да е много, а на друг да изкара 150 точки и това да не е толкова много. Затова измерването в точки е премахнато и се работи само с персентил, допълни Георги Кирков.

Максимално възможният резултат е 99-и персентил. Простичко казано, не може да има стотен персентил, защото персентилът мери от каква част от хората, положили този тест някога, въпросният кандидат се е представил по-добре. Той не може да се представи по-добре от 100% от хората, защото това значи да се е представил по-добре от самия себе си, а това математически е невъзможно. Затова максималният резултат е 99-и персентил и това е и резултатът на Иво, каза още таткото на най-младия член на Менса България.

Иво се научава да чете, когато е само двегодишен

Иво Кирков се научава да чете, когато е само на две години. "Ние си мислехме, че това е нормално, но се оказа, че не е чак толкова стандартно", разказа Георги Кирков. Няколко национални медии проявяват интерес към момчето и оттам нататък започват да му се случват много интересни неща, както ги определя баща му. Иво започва да се занимава с актьорско майсторство и да се да се снима във филми, сериали и реклами.

На снимачната площадка на една от рекламите режисьорът забелязва потенциала на Иво и споделя с родителите му, че в Менса България правят тестове за деца./dir.bg

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG