Бела Кръстева спечели бронз на световното по шахмат до 20 години

Бела Кръстева спечели бронз на световното по шахмат до 20 години

Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат до 20 години в Мексико Сити.

19-годишната българка имаше всички шансове да спечели титлата при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се окичи със златото.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си с белите над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки.

По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки - по 8,5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Кръстева стартира турнира със седем победи и три ремита и се нуждаеше от само още едно реми, за да стана седмият български шахматист, спечелил световната титла в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 година), Катрин Аладжова (1986 и 1989 година), Антоанета Стефанова (1989 година), Веселин Топалов (1989 година), Васил Спасов (1989 година) и Нургюл Салимова (2015 година).

Срещу Гекамбуру младата софиянка имаше известни трудности още от дебюта, но позицията и беше достатъчно солидна, за да може да измъкне реми. Стигна се обаче до 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да "жертва" дамата си. Кръстева избра да вземе тази дама с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе напълно спечелена за играещата с черните Гекамбуру.

Българката продължи да се съпротивлява, но на 53-тия ход трябваше да се предаде. Развитието на партията между Ип и Канямарала също не бе в нейна полза, която я лиши от възможността да вземе поне сребърния медал.

При младежите до 20 години единственият български представител Момчил Петков завърши с победа. В 11-ия кръг добричлията спечели срещу индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. С него той се нареди на 21-во място.

Шампион с 8,5 точки стана французинът Марк'андрия Маурици. Със същия актив сребърният медал е за руснака Арсений Нестеров. С 8,5 точки остана и бронзовият медалист Лука Будисавлевич от Сърбия./offnews.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG