Вековната традиция “Старчевата” за поредна година разтърси Разлог

Вековната традиция “Старчевата” за поредна година разтърси Разлог
В първия ден на новата година, гласът на тежки звонци, тумбели и хлопки огласи Разлог, оповестявайки, че е настъпил най-дългоочакваният празник “Старчевата”.
От ранни зори, стотици чауши и хиляди млади и стари, пременени в традиционни разложки носии, представители на седемте квартала на планинското градче, обгърнаха всяка една улица с пъстри хора, с наричания за здраве и берекет.
По обяд кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев приветства на централен площад “Преображение” всички пазители на вековната традиция, предавана от поколения разложани и се хвана на традиционните хора, които бяха поведени от първите моми и ергени на всяка махала, под съпровода на тъпани и зурни.
Вълнуващите моменти от кукерския карнавал “Старчевата”, над 2500 представители на кварталите „Нов път‘‘, “Долната махала‘, ”Илийска махала‘‘, ,,Крапата махала‘‘, ,,Дългата махала‘‘, ,,Сръбо‘‘ и ,,Вароша‘‘ споделиха също със зам.-кметовете на община Разлог инж. Гергана Костова и г-н Христо Зайков, общински съветници и стотици гости на града пазител на традициите.

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG