УМ ЗА МИЛИАРДИ: Защо българин избра родината пред световните корпорации

 УМ ЗА МИЛИАРДИ: Защо българин избра родината пред световните корпорации

Българин, който е част от развитието на изкуствения интелект в световен мащаб, който е търсен кадър навсякъде по света – и като учен, и като софтуерен инженер, и като преподавател – е отхвърлил всички изкушаващи възможности. Причината - да работи за България в Института за изкуствен интелект и технологии към Софийския университет. Веселин Райчев е и част от екипа, който създаде и една от добрите новини на седмицата - че страната ни вече има свой модел на изкуствен интелект.  

„България е разход за мен, не приход, така да се каже. 10 пъти съм имал възможност в кариерата си да спра по някакъв начин и съвсем комфортно да си взимам заплатката още 10-15 години на някакво място, където нещо да си работя. Но когато човек излиза от зоната си на комфорт, открива нови неща", споделя мъжът.

На въпрос колко лесно е човек да бъде софтуерен инженер в Google той отговори следното:
„Трудното беше да започнеш там, неидвайки от Американския университет, бидейки вече известен, препоръчан. Започнах работа в швейцарския офис на компанията. Преди години беше много по-трудно отколкото е сега със сигурност, защото просто имаше много по-малко инженери в Google.

Веселин Райчев бил един от тези 3000 души, на които в Google разчитали. И пак той е човекът, благодарение на когото проверяваме как с градски транспорт да стигнем от точка А до точка Б. Той създава този алгоритъм и го кръщава с едно трудно за чужденците име - Копривщица./nova.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG