Зарязваме лозята в чест на Св. Трифон

Зарязваме лозята в чест на Св. Трифон

Днес православният свят почита паметта на Свети мъченик Трифон. Роден около 225 г. в Мала Азия, семейството му е последовател на православната вяра. Родителите му отрано разпалват в него любов и преданост към Бога. През целия си живот Трифон следва думите на Бога и още в детството му се случват чудеса. Загива мъченически заради вярата си в Исус Христос. По време на гоненията срещу християните през управлението на римския император Траян Деций (249-251 г) Трифон е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

Народът нарича празника Трифон Зарезан, защото се поставя началото на работата на полето, започвайки с резитбата на лозята.

Според вярванията Свети Трифон покровителства лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуал по зарязването на лозята. Традицията повелява още в ранна утрин домакинята да омеси и изпече хляб и приготви пълнена кокошка. Храната се поставя в торба и стопанинът на дома я занася заедно с бъклица вино на лозето. Там се прави тържествено зарязване на първите лози, като се отрязват три пръчки, а мястото на среза се полива с червено вино, светена вода и пепел, която е от бъдника на Бъдни вечер. С този ритуал се дава старт и на масовата резитба на лозето./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG