До края на февруари пускат държавната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“

До края на февруари пускат държавната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“

До края на февруари трябва да мине оценката и държавната лаборатория за целите на официалния контрол за извършване на изпитвания на пестицидни остатъци на ГКПП „Капитан Андреево“ да заработи, стана ясно от д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание. Той уточни, че към момента ремонтните дейности на сградата и помещението са приключени, оборудването е налично, персоналът е назначен, подадени са документи за акредитация.

В момента проби за целта на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт не могат да бъдат изследвани, тъй като частната лаборатория, която извършваше тази дейност там, е с прекратен договор от страна на държавата след дълги спорове между двете страни. Пробите, които се взимат от инспекторите на БАБХ на граничния пункт се превозват до София, където се изследват в държавната лаборатория към БАБХ. В последните месеци капацитетът на лабораторията в София бе оптимизиран и увеличен, като могат да бъдат изследвани 80 проби за денонощие, докато преди това капацитетът бе 50 проби за 24 часа. Увеличен е и броят на проверяваните камиони – от 350 на 450 до 500 за едно денонощие.

През 2023 г. депутатите приеха изменение на законодателството, според което на граничните пунктове в страната частни оператори няма да имат право да изграждат лаборатории за нуждите на официалния контрол. Подобни изследвания ще може да прави само държавата./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG