Саудитска Арабия обяви, че има свободен голям петролен капацитет

 Саудитска Арабия обяви, че има свободен голям петролен капацитет

Саудитска Арабия разполага с голям свободен петролен капацитет, обяви енергийният министър на страната принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Ройтерс и БТА. В края на миналия месец най-големият производител на петрол в света изненадващо съобщи, че свива дългосрочната си програма за увеличаване на капацитета си.

"Готови сме да увеличим или намалим добивите във всеки момент в зависимост от нуждите на пазарите", заяви министърът в рамките на петролно-технологична конференция в Даран.

На 30 януари Рияд разпореди на държавната петролна компания "Арамко" (Aramco) да спре плановете си за разширяване и да установи максималния си капацитет за добив на 12 милиона барела дневно, или с 1 милион под целта, обявена през 2020 г.

"Забавяме инвестициите, тъй като се намираме в преходен период", заяви принцът и допълни, че "Арамко" има други сфери, в които да инвестира.

 

В същото време главният изпълнителен директор на компанията Амин Насер заяви, че "Арамко" очаква глобалното търсене на петрол да бъде 104 милиона барела дневно през настоящата година и 105 милиона догодина./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG