Редордни изкупни цени за всички сортове в тютюнопроизводството

Редордни изкупни цени за всички сортове в тютюнопроизводството

Европейското и българското тютюнопроизводство са защитени минимум за следващите две години – това е един от изводите, направен по време на 10-тата Конференция на Световната здравна организация/СЗО/, проведена в Панама. Форумът бе посветен на бъдещето на тютюнопроизводството в световен мащаб. В него участва и българска делегация, част от която беше и Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, НАТ-2010 и президент на европейските браншови организации UNITAB и ELTI, предаде БНР.

По отношение на приключилата изкупна кампания на тютюна, браншовикът съобщи, че от едролистната сортова група „Вирджиния“ са реализиране 678 тона, а от другата едролистна сортова група „Бърлей“ – 466 тона. Общо от ориенталските тютюни са реализирани 3 400 тона тютюн. Малко над 3 020 тона са реализираните количества от най-популярния сорт ориенталски тютюн „Басми“. Реализираните количества от сорта „Каба Кулак“ са 385 тона. Общото количество реализиран тютюн за миналата година е в размер на 4 544 тона.

„Странното е, че на фона на два пъти повече регистрирани тютюнопроизводителите през 2023 година, в сравнение с 2022 година, това производство е с близо 600 тона по-малко. Изводът е, че се е увеличил броят на земеделските стопанства, но еднолично се е намалил обемът на всяко едно от тях“, допълни председателят на НАТ-2010.

За „Вирджиния“ средната изкупна цена е 7.78 лв., за „Бърлей“ – 5.17 лв., за Крумовград, където най-разпространената сортова група е „Басми“ – 10 лв. за кг., за Източен Балкан – 9.90 лв., за „Каба Кулак“ – 7.21лв. Общо за ориенталските сортове тютюн, изкупната цена е 9.67 лв., което е с един лев повече от изкупната цена през 2022 г., която е била 8.92 лв.

„Въпреки тези високи цени, тютюнопроизводителите не сме доволни, защото винаги може повече, не за друго. Ние винаги сме се стремили да получаваме максимални изкупни цени с уговорката, че за да са такива цените, има два фактора – положеният професионализъм на тютюнопроизводителите и конюнктурата, която го предразполага. Годината беше сушава, добивите са по-малко от миналата година, но това е за сметка на качеството. Добрите климатични условия помогнаха да се получи екстра качество на суровината“, допълни председателят на НАТ-2010.

Цветан Филeв коментира и изводите от проведената наскоро в Панама 10-та Конференция Световната здравна организация, COP 10, в която участваше и самият той.

„Не намалява употребата на тютюневи изделия в световен мащаб, напротив. Намалява употребата на традиционните тютюневи изделия за сметка на новите нагреваеми тютюневи изделия, бездимните, които от година на година вземат по-голям дял на пазара и изместват конвенционалните. Националната позиция на България, която е синхронизирана с позицията на ЕС е, че европейското тютюнопроизводство е защитено за минимум две години, до следващата 11-та Конференция на СЗО. Моята прогноза е, че през следващите 4 години, европейското и българското тютюнопроизводство са защитени по всякакви параметри“, съобщи още Цветан Филев./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG