ФАО: Храната в света поевтинява за седми пореден месец

 ФАО: Храната в света поевтинява за седми пореден месец

Световните цени на храните паднаха през февруари за седми пореден месец. Поевтиняването на зърнените култури компенсира поскъпването на захарта и месото. Това се казва в съобщение на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Така индексът на цените на храните на ФАО е средно 117,3 пункта през февруари, което е с 0,7% по-малко от януари и 10,5% по-малко от същия месец на миналата година.

Индексът на цените на зърното падна с 5% през февруари до ниво, което е с 22,4% по-ниско от февруари 2023 г. Експортните цени на царевицата поевтиняха най-много на фона на очакванията за големи реколти в Южна Америка и конкурентни цени, предлагани от Украйна. Цените на пшеницата също се понижиха поради високия износ от Руската федерация. Освен това международните цени на ориза са намалели с 1,6% през февруари.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО е с 1,3% по-нисък от януари и с 11% по-нисък от февруари 2023 г. Международните цени на соевото масло паднаха рязко, подкрепени от перспективата за голямо производство на соя в Южна Америка, докато големите експортни доставки на слънчогледово и рапично масло на световния пазар също се отразиха върху цените. В същото време световните цени на палмовото масло леко се повишиха през февруари поради сезонния спад в производството.

 

Индексът на цените на захарта се повиши с 3,2% през февруари. За това допринесоха продължаващата загриженост относно перспективите за производството на Бразилия след продължителен период на слаби валежи, както и прогнозираните съкращения на производството в Тайланд и Индия, двете страни с най-голям износ.

Индексът на цените на месото също се повишава с 1,8%. Освен това котировките за птиче месо скочиха най-много, а след това за говеждо поради проливни дъждове, които нарушиха транспортирането на добитък в Австралия. Цените на свинското месо също се повишиха леко поради силното търсене от Китай и ограниченото предлагане в Западна Европа. Международните цени на агнешкото паднаха отчасти поради рекордното производство след възстановяването в Австралия.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 1,1% на фона на увеличеното търсене на масло от азиатски купувачи. Леко поскъпват и сухото мляко и сиренето./agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG