61-годишен италианец крее в Централния софийски затвор

61-годишен италианец крее в Централния софийски затвор
Микеле се бори да „отлети” от българския „кафез”. Снимка: Иван ГРИГОРОВ
 
Преди близо 5 години България беше скандализирана от процеса „Италия срещу д-р Живка Хаджидимитрова” – лекарка от Стара Загора, която бе арестувана и след това – изправена пред италианския съд по обвинение в малтретиране на пациенти в старческия дом „Умберто Първи” в град Латизана, където е работила. Процесът все още не е приключил, а междувременно към „хора на обвинителите” в Италия се е присъединила и старозагорската прокуратура, сподели пред „ШОУ” съпругът на д-р Хаджидимитрова – д-р Илко Димов, който – засега безуспешно, се опитва „да разлае кучетата” – тоест, съдебните инстанции в Италия и Международния съд в Страсбург, както и „независимите медии” у нас и в целия ЕС, за да съдействат за пълното оневиняване на съпругата му.
И докато д-р Димов и жена му в един хубав ден вероятно ще съдят Италия, паралелен процес – но срещу България, подготвя италианският гражданин Микеле Костабиле, който излеьжава сурова присъда за трафик на кокаин в Централния софийски затвор. 

Човек на „народното издание” се срещна ексклузивно с 61-годишния Констабиле, за да чуе от първо лице неговата история, която от скромен, почти - амбулантен търговец, го издигна по волята на българските магистрати в „наркотрафикант” . Едва ли не от „международен мащаб”! 

Злочестините на Микеле започват още от първия ден, когато пресича границата на България с личния си автомобил. Срещнал се в кафене с българин, който трябвало да му помогне при оформянето на сделката. В един момент прескочил до тоалетната и на връщане видял, че „контрагентът” излиза от заведението, качва се на колата си и изчезва. След което във форда на италианеца на Калотина митничарите откриват залепен над картера плик с бял прах – оказва се кокаин, около половин килограм. Естествено, шофьорът е прибран на топло. 

Това е стартът на неговата одисея, на която българският съд слага точка с присъда 10 години престой зад решетките. 
„В българските затвори условията са отвратителни . 

Аз не познавам никого в България, не знам езика. Не мога да общувам. Чувствам се напълно изолиран. Нямам никаква връзка със семейството си”, оплака се пред репортера на „ШОУ” италианецът от 10-и отряд. 

По думите му по време на следствието и процеса са се държали много грубо с него. „Обещавали” му максимума – 15 години, и дори дочул изявления от рода на: 

„И за 200 000 евро няма да отървеш затвора!” 

На една фаза от делото е освободен под гаранция и успява да се добере до Кьолн, където живее със съпругата си. 

Българските разследващи и съдебни власти третират постъпката му като „бягство”, въпреки че самите те са оставили вратичката на кафеза така открехната, че птичката да излети от него. Следва искане за екстрадиция и германските власти връщат Микеле у нас. 

„Няма никаква правна логика другите „бегълци” да получават три години допълнително, а аз – цели пет!”, гневи се „наркотрафикантът”. 

Досега компетентните органи не са взели предвид нито едно от нарушенията, допуснати при разследването и в хода на съдебния процес, твърди италианецът в раиран „костюм”, и от богатата документация по делото лъсва истината, че всички негови „претенции” са отхвърлени като „неоснователни”. 

„И това при положение че са изложени със съответната мотивация съображения, че и в двете фази на наказателното производство е нарушено правото на защита, тъй като  са събирани доказателства само в полза на обвинението. Защитниците на Костабиле не са участвали активно в процеса. Не са задавали въпроси на свидетелите и вещите лица и не са обжалвали постановената осъдителна присъда...”, поясняват запознати с казуса. 

Към днешна дата затворникът, който вече не е първа, дори и „втора младост”, крее без всякаква надежда за справедливост в килия в Централния софийски затвор. Всички негови молби за прехвърлянето му в италиански затвор са отхвърлени. 

С какви доводи? 

Че, видите ли, „лицето трябвало да докаже с точни и подробни индикации „своите фактически работни, социални и емоционални връзки”, които има с Италия. Само така можела да се задейства процедурата за прехвърляне, която спомагала за социалната рехабилитация на осъдените лица, като им давала възможност да излежат наказанието си в тяхното собствено общество. 

Но... осъденият за „наркотрафик” италианец, въпреки че е роден в Италия, където постоянно живеят някои от общо деветимата му братя и сестри, явно е скъсал по незнайни причини всички корени с тази страна. И ако бъде прехвърлен да доизлежи присъдата си в друга държава, това вероятно ще бъде Германия. 

Въпросът е: защо там? Та 

Микеле не е и никога не е бил германски гражданин! 

Надали смъртта на родителите му би могла да се смята за достатъчно солиден аргумент да не изтърпи наказанието в родната Италия. 

Как от българска страна са били представени нещата, историята мълчи. Самият Микеле тъне в предположения и догадки. И как би могло да е другояче, след като повечето арестанти чужденци у нас бяха върнати в своите страни, а за него, вайка се той, се прилагали „индивидуални мерки”. 

Дали наистина е така? Или е познатото мрънкане на почти всеки осъден на лишаване от свобода, че е невинен и чист като детска сълза? 

Отговорът не е лесен. Но защитниците на Костабиле трябва да го намерят. Както в България, така и в Италия. А пък ние ще следим с повишено внимание развитието на драмата. 


Добринка КОРЧЕВА 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG