Интервю със сексолог: Ерекцията на мъжа е в ръцете и устните на жената

Интервю със сексолог: Ерекцията на мъжа е в ръцете и устните на жената

Д-р Илия Врабчев е роден на 14 юли 1947 година. Произхожда от стара софийска фамилия, потомствен лекар. Решава, че ще стане сексолог, още в прогимназията, независимо че тогава няма такава специалност в България. Завършва медицина, а по-късно сексология.

Практикува като сексолог вече 40 години, от които 23 години като лекар по тази специалност в армията. Ето какво споделя той пред „Монитор”. 

 

- Врабчев, проучване показва, че половината от скандалите в българските семейства са за пари. Независимо от икономическите неблагополучия може ли сексът да помогне в случая?
- Нещата при нас, хората, всякога следва да се разглеждат от икономическа гледна точка. С това е свързано и възникването на моногамията. Преди нея в обществата е имало полигамия, но за човека е по-евтино да са само тя и той. Верността е въпрос, който е възникнал впоследствие. Проблемът при семейните двойки днес е, че никой не ги е учил да живеят в екип. За разлика от България, в развитите европейски страни, че и зад Океана децата имат сексуално обучение в училище от 4-ти - 5-и клас, съобразено с възрастта им. В 7-и - 8-и клас вече учат семейно планиране, а в 9-и финансиране и домашен бюджет. Такова обучение е от изключителна важност. Когато всичко ни е наред и ни е широко около врата, любовта ни е най-силна. Няма ли човек подготовка, и при най-слабите финансови сътресения чувствата охладняват, започват неразбирателствата.

Младите хора не са научени как да съгласуват желанията си с другите, с партньора, как да бъдат толерантни помежду си, да зачитат чуждото мнение и да имат уважение и любезно отношение не само към началниците, но и към най-близкия си човек. У нас, напротив, домашните най-често стават гръмоотводи на бурите, донесени от офиса. Сексът, за който аз предпочитам хубавата българска дума „любене”, може да бъде лекарство. Общият юрган решава всички проблеми.

Липсва ни умението да си подаряваме щастие при любенето. Защото и за него е в сила правилото „за да получиш, трябва да дадеш”. Жените обичат с ушите си - да чуват думите „мила”, „прекрасна”, „любима”. Неслучайно дядо Петко Славейков пише в „Извора на белоногата” за очите, косите и редица други елементи от тялото на българската красавица. За добрия секс е необходима и обстановка. Това не означава луксозен апартамент, хотел с пет звезди и ВИП вили. Достатъчно е тя да е одухотворена от доброто отношение и нежността. Ако мъжът бъде ласкав и показва чувствата си с добро отношение, жената вечер няма да я боли глава.

 

- Наричате секса „любене”. Във втората дума обаче мнозина откриват натоварване с чувство, докато самият полов акт едва ли не напоследък се е превърнал в повод за запознанство. Еквивалентни ли са според вас двете думи?
- Наистина не са еквивалентни. Под секс се подразбира половото сношение. Но нашият народ е употребявал думата „любене”, защото не отделя секса от чувството, от любовта. За това е необходима не само физическа, но и психическа, и социална зрялост. Младите хора сега се втурват в секса още в началото на половата зрялост, без да са узрели психически и социално. Естествено е разочарованията и неуспехите в личните отношения да са налице. Те просто дълго време остават инфантилни, защото в повечето случаи нямат примера за любяща двойка от родителите си. В живота важи формулата: Каквото жената направи от мъжа, това е.

Тя е, която задава настроението вкъщи, създава уюта и с това възпитава, ако трябва – и превъзпитава. Тя е нежната господарка в дома. Затова където едно семейство съжителства със свекърва или тъща, възникват проблеми. Повечето от моите пациенти и хора, които идват да се консултират при мен, се оказва, че живеят с една от майките у дома.

 

- Някога са живели по няколко поколения под един покрив, а казват, че мъжете са били лъвове в леглото. Дали пък това не е мит?
- Ааа, не е мит. Но времената се менят, променя се и славата българска. За слабото място - ахилесовата пета на мъжа, се счита пенисът. При засечка в половото общуване силният иначе пол е много раним. В последните десетилетия ритъмът на живот се ускори, натоварването, стресът – също. Като към това се прибави несигурността за работата, за здравето и финансите, капацитетът на главата на семейството вече не е същият. За съжаление все повече при мен идват млади хора, дори момчета на по 25 години, с проблеми в резултат на стреса.

Защото нивото на тестостерона спада не само с възрастта, но и в зависимост именно от стреса. Около 30-годишна възраст ерекцията на мъжа е в ръцете и устните на партньорката му. Иначе няма да стане. Не само младите жени, но и момичетата трябва да са наясно с това. Майките не говорят за тези неща с дъщерите си, защото било „мръсно”. Хайде де! Та нали от тази „мръсотия” се е родил човекът.


Няма по-добър сексолог за един мъж от едно обаятелно момиче или жена. Ако тя знае някои тънкости от майка си, съпругът й никога няма да припари до сексолог. Да разкаже нещо повече на детето си за живота, също е част от нейното задължение като родителка. Нейното място не е все до младите, когато са заедно, и да им диша във врата дори когато отидат на море, уж че им гледа децата.
Каквото направи жената от мъжа, това е! След 35-ата година на мъжа не му се иска толкова много, колкото когато е и бил на 20. При жената е точно обратното. Без да са наясно какво е това хормони, някогашните българи са знаели за какво става дума. Не случайно те са нарекли клитора на жената гъделичник.

Сексът не е само половата възбуда, сексът е държането на ръката, вниманието, усмивката... След 50-те години, ако аз държа непременно да съм като на 20, ако искам да съм полов атлет, отивам към лекарството.

Това обаче е велика глупост. Удоволствието може да се получи по най-различни начини. Ние срещу природата не можем да вървим. Трябва да се научим как да общуваме с любимия човек. И любимият човек да разбира за какво става дума, а не да каже - я се разкарай, ти вече за нищо не ставаш.

 

- Лятото е и за море, и за бира. Впрочем вярно ли е, че тя убива потентността на мъжа?
- В любовта трябва да се импровизира, да се споделя. Случи ли се това, няма да има много време за бира, защото то ще се употребява за любене. Нови проучвания показват, че бирата съдържа белтък, който прави човека по-силен. В този смисъл тя е божествено питие. Разбира се, всичко зависи от количеството. Ако е с мярка, тя няма да попречи на секса.

 

- Препоръчвате ли секс на плажа?
- Когато мъжът и жената са влюбени, могат да се любят навсякъде. Природата помага на секса. Какво по-хубаво да започнеш деня от отпуската си рано сутринта с любене на някой див плаж?! Това подобрява тонуса, а и здравето. Природата ни е дала четири сезона, във всеки от тях може да се прави любов. През лятото обаче еротиката е по-силна и заради леките дрехи и заради силното слънце и водата. На плажа дори собствената ни жена изглежда много съблазнителна.

 

- Забелязва се, че с напредване на годините мъжете все повече говорят за секс. На какво се дължи това?
- Някои от младини обичат да говорят за секс. За тях това е не по-малко сладко от самото му правене. При други им е все на устата с напредване на годините, сякаш от страх, че наближава времето, когато ще станат по-малко успешни в леглото. Говоренето за тези неща е част от човешката психика и в това няма нищо лошо. Човек не бива да се страхува от годините, той трябва да е готов да остарее, да посрещне този момент спокойно и с достойнство.

В това няма нищо лошо. Възрастта след 50-те години е много хубава, тогава човек е наясно със себе си, има житейски опит, по-уравновесен е, не се формализира в дребното, в незначителното. Напротив, той гледа по-глобално на нещата, умиротворен е със себе си и е настроен да прощава на околните. В това е ценността на тази възраст. Човек трябва да знае, че е съвсем естествено да има стихване на функциите на яйчниците и съответно на тестисите.

Производството на тестостерона го има, но в по-малки количества. При жената няма проблем, защото тя изпитва удоволствие от това да доставя удоволствие на партньора си, особено на желания от нея мъж.

 

- Има мъже, например Чаплин, които остават сексуално активни до късни години.
- Може, има и такива, но като цяло е глупост да се твърди, че възможностите им са същите като на младини. След 50-те - 60-те не само тестостеронът им намалява, но им влияе и стресът. Той направо кастрира някои. За да са активни, да са пак силни и в ерекция, им трябва умението на жената, нейната съблазън.

 

- Затова ли на тази възраст много мъже изоставят съпругите си и тичат при момичета?
- Е, може да има и такива. Но и собствената жена, с която един мъж е прекарал целия си живот, може да му възвърне силите, стига да съумее да го съблазни с жестове, с нежност, с умения. Защото сексът не е само полов акт. Той е дори едно докосване на ръцете, няколко нежни думи и дълбочината на очите, в които виждаш отразен своя образ така, както на младини / Блиц/

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG