На 30 юли от 16:00 часа в залата в Общински съвет – град Разлог ( в Младежкия център) ще се проведе обществена дискусия на тема „Как да направим Разлог още по-добро място за живот?”

На 30 юли от 16:00 часа в залата в Общински съвет – град Разлог ( в Младежкия център) ще се проведе обществена дискусия на тема „Как да направим Разлог още по-добро място за живот?”

На 30 юли от 16:00 часа в залата в Общински съвет – град Разлог ( в Младежкия център) ще се проведе обществена дискусия на тема „Как да направим Разлог още по-добро място за живот?” (Как да направим един град по-привлекателен за живеене - както за здрави хора, така и за хора със специфични потребности и увреждания) на проект "Да сътворим Европа заедно"

Проектът се финансира от Програма „Еразмус +”

Главен партньор на проекта от българска страна: Фондация „Огънят на Орфей”

Научете повече за проекта

Mеждународната младежка инициатива „Да сътворим Европа заедно”  e основанa на следните водещи принципи: всеки Европейски гражданин може да допринесе дадено място в Европа да стане по-благоприятно за живеене и с тази своя ангажираност да направи Европа процъфтяваща и по-благоприятна за живеене. Състоянието и структурата на Европа могат да бъдат подобрени само и единствено с общите усилия на гражданите от всички Европейски страни, които са тясно и стабилно свързани от гледна точка на мобилността и икономическата интеграция. Ние не можем да си позволим да ограничим кръгозора си и да приемем за свой свят само пространството, намиращо се в границите на родното място, защото е въпрос на време социалните проблеми, възникнали в една страна-членка на Европейския съюз, да пренесат своето негативно влияние върху благосъстоянието на друга страна-членка. В този смисъл е ползотворно не само да се грижим за удовлетворяване потребностите на гражданите в нашите родни места, но да се присъединим и да участваме активно в създаването и организацията на благоприятни за живеене места и в другите Европейски страни.

Ние ще разгърнем потенциала на нашия проект с идеи, култивирани от общо двадесет и девет участници от Германия и България, със задачата и призванието да направим българските градове по-подходящо и по-благоприятно място за живеене. В Западна Германия и в България бяха сформирани екипи, чиито представители са с различни социални потребности и класификация – има хора с увреждания ихора, чийто произход е свързан с миграционни условия и зависимости. Хората, които са изложени на риск да станат жертви на тип социална дискриминация, свързана с тяхната биография или някаква физическа неспособност, не винаги успяват да се почувстват напълно приети от обществото и са много затруднени да намерят мястото, на което принадлежат в социалното им обкръжение - ние силно се надяваме това несъответствие да се промени! Това е причината, поради която нашият проект дава възможност на тези хора да вземат решения относно как един град е добре да изглежда според техните представи, като по този начин те ще се чувстват добре, живеейки в него.

В опита си съвместно да променим градската среда ние няма да се допитваме до посредствените обичайни решения на социални проблеми („Искаш да направиш начинанието си по-успешно?  Просто следвай примера на по-богатите страни!”).Нашият екип по-скоро се насочва към използване на метода на приобщаването: „Приемам те с твоите ограничения и потенциални възможности и искам да знам какви са истинските ти желания, от какво ти искрено се нуждаеш, за да ти предложа моята помощ”. 
Ще организираме младежка среща в българския град Разлог (23.07 – 01.08.2015), където заедно с местни жители и представители на политическата, икономическата и културната сфера ще обсъдим как можем да осъществим предстоящите идеи и планове, чиято цел е да направим Разлог по-благоприятно място за живеене.

Ще представим нашите идеи в художествена форма на изложба и ще разгледаме въпросите, които имаме, като ги изясним по-детайлно по време на дискусия.

Чрез интернет обмен ние възнамеряваме да отразим нашия личен опит в приобщаването и следователно да го направим достъпен и разбираем за заинтересованите групи. Освен това, интернет обменът ще ни помогне да съберем и свържем идеи в подкрепа на нашата главна цел– как да направим родните ни места по-благоприятни за живеене.

Нещо повече – ние ще участваме в създаването на документален филм. Окончателният завършек ще бъде представянето на този филм. Целта на прожекцията е да се провокират условия за дискусия с политиците и отговорните власти, така че да ускорят процеса на развитието на приемствеността и приобщаването.

Друго наше начинание ще бъде съставянето и разширяването на интернет мрежа, чиято цел ще бъде съвместното разработване на предстоящи идеи за това как да построим Европа като център на интеграцията и как да популяризираме и насърчим този неин образ по съдържателен начин.

В края на проекта (нач.на 2016 г.) участниците получават сертификат Ют-пас.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG