Подмярка 4.1: Допустими са само разходите по надграждане и обновяване на съоръжения за оборски тор

Подмярка 4.1: Допустими са само разходите по надграждане и обновяване на съоръжения за оборски тор

Инвестиционни разходи, свързани само с надграждане или обновяване на съоръжения за съхранение на оборски тор в съществуващи земеделски стопанства, отговарящи на изискванията на Директива 91/676/ЕИО на Съвета, ще бъдат допустими за финансиране по подмярка 4.1. Това стана ясно след проведените със съдействието на Управляващият орган на ПРСР 2014-2020 г.  работни групи със заинтересованите страни във връзка с предстоящия прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ с цел обсъждане на проекта на Насоки за кандидатстване по подмярката.

В хода на обсъждането на критериите по подмярката възниква въпроса  с обхвата на допустимите разходи, които могат да се финансират в съответствие с чл. 17 от Регламент 1305/2013 г. по отношение на инвестиции с цел съобразяване със стандартите на Съюза, приложими по отношение на селскостопанското производство, включително безопасността на труда и по-конкретно – финансиране на съоръжения за съхранение на оборски тор (задължителни за стопанствата от 31.12.2010 г.) на  Директива 91/676/ЕИО на Съвета от 12 декември 1991 година за опазване на водите от замърсяване с нитрати от селскостопански източници.

След проведена консултация със службите на Европейската комисия, УО информира, че всички инвестиционни разходи, свързани с привеждане в съответствие на земеделско стопанство със стандартите на Съюза, приложими по отношение на селскостопанското производство, включително безопасността на труда, са недопустими за финансиране. В този контекст всички инвестиции, включително инвестициите в съхранение на оборски тор, се считат за отговарящи на условията за подпомагане, освен ако не са свързани с привеждане в съответствие със стандартите на Съюза. Статутът на съответствие на съответното земеделско стопанство с изискванията на Директива 91/676/ЕИО на Съвета и други регулаторни изисквания ще бъде обследван при подаване на проектното предложение. В случай, че земеделското стопанство не отговаря на изискванията на Директива 91/676/ЕИО на Съвета, инвестиционните разходи, свързани с постигане на съответствие със стандартите на това земеделско стопанство няма да са допустими за финансиране.

Във връзка с горната информация, съответните изменения и допълнения ще бъдат отразени в окончателния текст на Насоките за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ преди обявяване на приема на проектни предложения, който се очаква да бъде в началото на следващата седмица – на 19 април./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG