До 30 септември продължава приемът по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата

До 30 септември продължава приемът по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата

Приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ ще продължи до 30 септември. Бюджетът по подмярката бе увеличен през юни с допълнителни 5 млн.лв. и възлиза на малко над 427 млн. лв.

Наличието на остатъчен финансов ресурс от бюджета на Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони /ЕЗФРСР/ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от предходните два приема и традиционно високият интерес към възможностите за подпомагане на земеделските стопанства по подмярката са предпоставка за увеличаване на бюджета по процедурата, както и удължаване на периода на прием на проектни предложения.

Ще бъдат подпомагани инвестиции за дейности в чувствителните сектори – „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Етеричномаслени и медицински култури“. Приоритетни ще бъдат и проекти за напояване на селскостопански култури, отглеждани в земеделските стопанства. В изпълнение на приоритетите на Министерство на земеделието, храните и горите, ще се подпомагат млади земеделски стопани, дейности, свързани с подобряване качеството на земеделски продукти, както и такива, осигуряващи възможност за производство на биологична продукция.

Подмярката за цел повишаване конкурентоспособността на земеделието в Република България чрез преструктуриране и развитие на наличните материални мощности в стопанствата и насърчаване въвеждането на нови технологии в производството и модернизация на физическия капитал и повишаване устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на стопанствата за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход. Чрез нея се цели още повишаване на енергийната ефективност в земеделските стопанства и/или опазване на компонентите на околната среда, спазване стандартите на Европейския съюз (ЕС) и подобряване на условията в земеделските стопанства, насърчаване на сътрудничеството между земеделските стопани, подобряване качеството на произвежданите земеделски продукти и осигуряване на възможностите за производство на биологични земеделски продукти./

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG