Ректорът на Русенския университет бе удостоен с титлата ДХК на Университета в Питещи

Ректорът на Русенския университет бе удостоен с титлата ДХК на Университета в Питещи

Ректорът на Русенския университет чл. -кор. проф дтн Христо Белоев, бе удостоен с почетната титла Doctor honoris causa на Университета в Питещи, Румъния на тържествена церемония проведена на 1 октомври 2021 г. в Аулата на университета.

На церемонията присъстваха ректорът на университета, председателят на Сената, заместник ректори, декани, ръководители на катедри,  преподаватели и студенти.

Председателят на сената проф. Михаела Дякону и деканът на инженерния факултет представиха процедурата по номинацията и решението да удостояване на проф. Христо Белоев с почетната титла.

Проф. д-р Димитриу Чирлесан, ректор на университета в Питещи, благодари за досегашната съвместна дейност между двата университета и за изключително активната роля и участие на ректора на Русенския университет – проф. Христо Белоев и заедно с председателя на сената извършиха церемонията по удостояването.

След връчване на отличието проф. Христо Белоев произнесе кратко слово в което благодари за оказаната висока чест:

„За мен е изключителна чест да бъда удостоен с най-високото почетно звание на Университета в Питещи – ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА! Приемам това като признание на резултатите от дългогодишното сътрудничество между нашите два университета и израз на желанието, то да се задълбочава.

Договорните  отношения между двата университета започват официално през 2014 г. с подписване на споразумение по програмата" Еразъм"  в област       

" Информационна и компютърна техника" , с координатор засл. доцент Стоянка Смрикарова. То е последвано от споразумение в област  "Транспорт" с координатор проф. Росен Иванов, а по-късно са подписани и споразумения в областите "Педагогика" , "Социални дейности" и" Акушерство".

 

За първи път обмен на преподаватели и студенти е осъществен през 2016 година и от този момент, отношенията между двете висши училища се развиват много интензивно. През годините в Университета в Питещи са идвали за водене на лекции и за обучение десетки преподаватели от Русенския университет. Множество студенти и докторанти са провели обучението си в университета за по един семестър.

От своя страна, Русенският университет е посрещнал над 20 преподаватели от университета в Питещи, както и 77 студенти - за провеждане на практика или обучение - за по 1 или 2 семестъра. През тази учебна година обучението си в Русенския университет са започнали още 6 студенти.

Към това следва да се добавят и 4-те европейски тематични мрежи в областта на компютинга, на които Русенският университет е бил координатор, а Университетът в Питещи – един от най-активните партньори.

Съвместна дейност за последните 5-6 години показва сериозно развитие, израз на което е и сключването на рамков договор за сътрудничество при посещението на чл.-кор. Проф. Христо Белоев Университета в Питещи през месец юни тази година.

Всичко това прави Университета в Питещи стратегически партньор на Русенския университет.

Предстои преподписване на договорите по Еразъм+ за следващия период с цел съвместните дейности да се развиват и разширяват.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG