Връчиха званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на проф. Иван Божков

 Връчиха званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на проф. Иван Божков

На 5-и октомври 2021 г. членове на ректорското присъстваха на тържествения молебен в катедралния храм „Свети Николай“ и взеха в участие в ритуала по издигането на националния флаг пред сградата на Община Стара Загора по случай 142 години от полагането на основния камък за възстановяването на Стара Загора след опожаряването ѝ по време на Руско-турската война. Доц. д-р Ани Златева, главен секретар на университета, проф. д-р Мирослав Карабалиев – заместник-ректор по научна и международна дейност и доц. д-р Емил Славов – зам. ректор по проектната дейност отдадоха почит на загиналите за свободата на града и неговите първостроители с поднасянето на венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври“.

 

Домакин на събитието е община Стара Загора и на него присъстваха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, президентът на Република България Румен Радев, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, общински съветници и общественици.

 

След ритуала по издигането на знамето на площада пред Община Стара Загора от кмета на община Стара Загора беше връчено званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на проф. Иван Божков – международно признат учен в областта на животновъдството и ветеринарната медицина, личност с активна гражданска позиция. Отличието му беше присъдено по време на на редовната сесия на Общинския съвет на Стара Загора на 30.09.2021 г. Проф. Божков е дългогодишен преподавател във Ветеринарномедицинския факултет, доктор хонорис кауза и първи ректор на Тракийския университет. От 2000 до 2002 г. е председател е на Общото събрание на Тракийски университет, а от 2010 до 2019 г. – на Съвета на настоятелите. 

Проф. Иван Божков е депутат в 7-то Велико народно събрание, дългогодишен общински съветник в Община Стара Загора и председател на Общинския съвет в Стара Загора в периода 1999-2003. Председател е на Научна комисия по животновъдство и ветеринарна медицина в периода 2006-2007 г. при ВАК.  Със своите над 150 научни труда, учебници и помагала и разработените над 30 нормативни документи, свързани със здравеопазването на животните той е безспорен авторитет в областта си.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG