Община Полски Тръмбеш успешно рециклира строителни отпадъци

 Община Полски Тръмбеш успешно рециклира строителни отпадъци

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СПЕСТЯВА ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ НА ОБЩИНСКАТА ХАЗНА, СЛЕД КАТО ВЗЕ дробилка за строителни отпадъци. Ремонтите на улици генерират огромно количество строителни отпадъци, които общината трябва да извози до регламентирано сметище и да заплати съответните такси за това. Само за ремонтите на ул. „Търговска”, ул. „Рила” и ул. „Любен Каравелов” са отделени около 3000 тона, като при цена от около 30 лв. на тон за депониране и транспортиране това щеше на струва на общината около 90 000 лв. Вместо това общината нае специализирана техника, която рециклира този вид отпадък и той се превръща в материал за насипване на черни пътища и кални улици. Това струва на общината 15 000 лв. с ДДС.

Закупуването на трошено-каменна настилка в такъв обем би струвало на общината около 25 лв. на тон, или 75 000 лв. Заедно с разходите за депониране и транспортиране на отпадъците общият разход би бил 165 000лв. Рециклирайки отпадъците от строителни материали, икономията за общинския бюджет е около 150 000 лв. По този начин се намалява и замърсяването на околната среда чрез повторното използване на рециклирани отпадъци.

Община Полски Тръмбеш има изградена временна площадка за строителни отпадъци на ул. „Бели бряг” N 34, където жителите могат да извозват малки количества строителни отпадъци от бита безвъзмездно. При по-големи количества извозването става срещу заплащане от 36,00 лв. на тон с ДДС със собствен превоз, или 51,00 лв. на куб. м с ДДС с транспорт, организиран от ОП „Чистота“, от понеделник до петък от 8:00 до 17.00 ч. Община Полски Тръмбеш остава отговорна към своите жители и призовава за опазване на околната среда и здравето на хората./borbabg.com

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG