Община Смядово обяви обществен достъп и консултиране на проект на Програма за управление на отпадъците за периода 2021 – 2028 г.

Община Смядово обяви обществен достъп и консултиране на проект на Програма за управление на отпадъците за периода 2021 – 2028 г.

Община Смядово информира, че на основание чл.52, ал.7 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ е изготвен проект на Програма за управление на отпадъците на територията на община Смядово за периода 2021–2028година, публикуван на адрес http://www.smyadovo.bg/bg/content/proekt-na-programa-za-upravlenie-na-otpaducite-na-teritoriyata-na-obshtina-smyadovo-2021

Общинската програма за управление на отпадъците е един от най-важните инструменти за прилагане на законодателството за отпадъците на местно ниво.

Отразява актуалното състояние, като планира мерките и дейностите с отпадъците на територията на Община Смядово, в съответствие с действащите нормативни изисквания. Разработването й се базира на наличните данни, резултатите от проведени проучвания на системите за управление на отпадъците в общината, както и на анализ на възможностите за финансиране на планираните дейности. Приразработваненапрограматасавзетипредвидевропейскотоинационалнозаконодателство в областта на управление на отпадъците, както и Плана за интегрирано развитие наОбщина Смядово 2021 – 2027 г.  Въз основа на събраните данни са направени експертни предложения и прогнози за развитие на инфраструктурата, системите и практиките за управление на отпадъците.

Ключов елемент на програмата е спазването на йерархията за третиране на отпадъците:

·      Предотвратяване образуването на отпадъци.

·      Рециклиране, повторна употреба или извличане на вторични суровини и енергия.

·      Екологосъобразно обезвреждане чрез депониране или изгаряне на тези отпадъци, за които е невъзможно да бъдат предотвратени и/или оползотворени.

Основните стратегически цели и предмет на общинската програма по управление на отпадъците са:

Стратегическа цел 1:Намаляване на вредното въздействие на отпадъците, чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване.

Стратегическа цел 2:Увеличаване на количествата на рециклираните и оползотворени отпадъци.

Стратегическа цел 3:Намаляване на количествата и на риска от депонирани битови отпадъци.

Стратегическа цел 4:Включване на обществеността в управлението на отпадъците.

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG